Хранете се разнообразно и балансирано Ако спазвате строги диети, заети

Хранете се разнообразно и балансирано Ако спазвате строги диети, заети ...

8 начина за здрава имунна система.Хранете се разнообразно и балансирано

Ако спазвате строги диети, заети сте и нямате време да се храните редовно или често консумирате полуфабрикати, има голяма вероятност да не ви достигат важни питателни вещества, необходими за поддържането на здрава имунна система. 

Увеличете консумацията на свежи плодове и зеленчуци

Антиоксидантите, особено, витамините А, С и Е защитават организма от свободните радикали - потенциално вредни вещества, които се намират в организма и могат да увредят здравите клетки. 

Яжте по-малко захар

Имунната система отслабва при употреба на захар и захарни изделия. Според световната здравна организация честата консумация на храни, съдържащи големи количества захар, увеличава риска от развитие на рак, диабет и сърдечносъдови заболявания.

Консумирайте храни, богати на цинк

Цинкът играе важна роля при обмяната на веществата. Източници на този минерал са морските продукти, месото, орехите, яйцата, кашкавалът и зърнените храни.

Увеличете консумацията на пробиотици

Пробиотичните бактерии помагат за поддържането на здрава имунна система и блокират развитието на вредните организми в стомаха. Богати на пробиотици храни са лук, чесън, артишок, банани и кисело мляко, със съдържание на живи култури.

Яжте повече броколи

Броколито съдържа огромни количества питателни вещества, включително витамин С и сулфорафан, известен със своите антиракови свойства. Освен броколи за укрепване на имунната система могат да се консумират моркови и сладки картофи, които са богати източници на антиоксиданти и бета-каротин.

Не забравяйте за селена

Освен че забавя процесите на стареене, селенът също е мощен антиоксидант, способен да блокира атаките на свободните радикали. Източници са бразилският орех, морските продукти и пълнозърнестите храни.

Запасете се с флавоноиди

Флавоноидите притежават силни противотуморни свойства, укрепват имунната система и възпрепятстват образуването на отоци. Мощни флавоноиди са: кверцетин (съдържащ се в жълтия и червения лук, броколито и италианската жълта тиква), ликопен (който се съдържа в доматите) и елагова киселина (чийто източник е гръцкият орех).

Източник: marica.bg