Храненето е един от най-важните моменти в отглеждането на домашни

...
Храненето е един от най-важните моменти в отглеждането на домашни
Коментари Харесай

Чести грешки в храненето на чинчилата

Храненето е един от най-важните моменти в развъждането на домашни любимци, който дефинира освен качеството на живота му, само че и неговата дълготрайност. Екзотичните типове, отглеждани вкъщи, имат характерни условия, които от време на време не се регистрират вярно от стопаните.

На какво би трябвало да извърнат внимание притежателите на чинчили при избора на меню за домашните си любимци и какви са най-честите неточности в храненето на чинчила?

Стопаните нормално знаят, че този другоземен гризач идва от региона на Андите, само че не постоянно се осведомят каква е хранитерлната му диета в неговата естествена среда и че домашното хранене би трябвало оптимално да прилича това в естествените местообитания.

Чинчилата е растителнояден тип. Яде частите на тревисти и дървесни растения, семената и плодовете им. Тя се стреми да се храни щедро, тъй като местностите са небогати на храна, само че с висока калоричност. Затова храната, приготвена за чинчилата вкъщи може да е от едни и същи артикули, само че другият метод на подготвяне може да се хареса или не на домашния питомец. Проверката ще покаже какви са желанията на гризача.

Сеното и билките са съществена храна на чинчилата, а гризането на клоните на дърветата подкрепя нужното изхабяване на зъбите им. Клонки са нужни, с цел да се поддържат зъбите и в домашни условия и чинчилата може да грезу клонките на локалните типове дървета.

Основна неточност е несъразмерното хранене на чинчилата с плодове и зеленчуци. В естествената им среда тези артикули се намират мъчно, по тази причина тези животни нямат достъп до тях. Ако се хранят постоянно в домашни условия с тези другояче потребни за нас храни, чинчилите ще имат неприятен метаболизъм, храносмилателни проблеми и е доста допустимо да развият диабет. Затова единствено в редки случаи може да им се дават плод или зарзават.

 Чинчила

Някои ферми оферират на чинчилата да се дава единствено сено и билки. Слънчогледовото семе, плодовете и зеленчуците да се изключат изцяло. Преди хранене всички артикули би трябвало да се ревизират, да се почистят от негодните и да се поднесат единствено чисти и здрави растения.

В зърнените смеси, които се оферират на пазара, и се купуват постоянно от стопаните би трябвало да има минимум 4-5 типа зърнени култури.

Въпреки че са растителноядни, те ядат и някои типове червеи, скакалци и други.

За неопитни стопани уравновесената гранулирана храна за чинчили е най-подходяща.

Вижте още неточности при развъждане на чинчила.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР