Храм с внушителни размери е бил най-представителната сграда в първата

...
Храм с внушителни размери е бил най-представителната сграда в първата
Коментари Харесай

Разкриха тракийски храм в Златния град до Карлово СНИМКИ

Храм с внушителни размери е бил най-представителната постройка в първата столица на страната на тракийското племе одриси край село Васил Левски. Постройката е била с размери 7 на 8 метра, построена напълно от каменни квадри с огромни размери. Основите на храма са били на дълбочина един метър, те са били построени от речни камъни, събирани от реките в Стара планина, и са били споени с разтвор от тиня.

Планът на паметната сграда в античното тракийско населено място от VI-V век преди Христа бе оголен през този археологически сезон от екипа на доцент доктор Костадин Кисьов, шеф на Регионалния археологически музей в Пловдив. Това бе една от задачите ни на този стадий, напомни археологът.



През този сезон археологическите разкопки се финансираха от община Карлово и от Министерството на културата.

Работихме в продължение на два месеца, успяхме да проучим основите на храма, описа пред „ Марица “ доцент Кисьов. Надлежно бяха разказани всички квадри, с които е бил построен храмът и които стояха струпани на място. Те бяха преместени, с цел да бъдат съхранени. На по-късен стадий тези каменни блокове ще се употребяват, с цел да бъде възобновен отчасти храмът, изясни археологът.

Установен е и входът на постройката, той обаче се оказал опустошен в огромна степен.

Междувременно при проучвателните работи е открито, че крепостната стена е градивно обвързвана с една от стените на храма.

Отделихме особено внимание на изследване на крепостната стена, съобщи още доцент Кисьов. Тя е внушително оборудване, което тук-там в гористата планина е доста добре непокътнато.



Стената е била необятна два метра, двете и лица са били построени от квадри, а в средата е имала заряд от споени с калов разтвор речни камъни. Според падналите от времето камъни археологът открива, че стената е достигала височина 3.50 даже 4 метра.

Предстои изследването на храма от вътрешната страна, там затрупани през хилядолетията с пръст, са керемидите от покрива на постройката. Както към този момент е известно още от откриването на античното тракийско населено място, те са били лакирани с по този начин нареченото „ котешко злато “ и се забелязвали от надалеч. Заради това този обект стана прочут в общественото пространство като Златния град на античните траки.

Проучването на тракийския град край село Васил Левски ще продължи и през идната година. В цитаделата, опасана от крепостната стена, лежат остатъци от още три здания. Предполага се, че едната от тях е била резиденция на тракийски цар.

А в това време напролет на идната година обектът със събраните артефакти ще бъде показан във фотодокументална галерия. Тя ще бъде показана на първо време в Историческия музей в Карлово, а по-късно ще остане непрекъснато в село Васил Левски.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР