Хотелските нощувки в страната поскъпват с 10% през юни спрямо

...
Хотелските нощувки в страната поскъпват с 10% през юни спрямо
Коментари Харесай

Инфлацията пада до 2.8% през юни

Хотелските нощувки в страната нарастват с 10% през юни по отношение на май, а на годишна база нарастването е със 7.5%, демонстрират данни на Национален статистически институт

© Цветелина Белутова Инфлацията в България продължава да се забавя, като през юни темпът пада до 2.8% на годишна база, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ). Понижението идва от питателните артикули и превоза. Спад има и при европейския индикатор за потребителските цени, който понижава от 2.9% през май до 2.3% през юни.

Същевременно на месечна база статистиката регистрира 0.6% дефлация, каквато последно е имало през ноември 2018 година Данните са в синхрон с прогнозите за последователно усмиряване на потребителските цени през втората половина на тази година.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Храни и горива надолу

Общата инфлация понижава от 3.5% през май до 2.8% през юни на годишна база. Цените на хранителни артикули съставляват към една трета от потребителската кошница и имат значителен резултат върху общия индикатор. Тук темпът на инфлацията пада от 5.6% до 4.6% за месец, като главният фактор са цените на зеленчуци. От началото на годината повишаването на тази група беше двуцифрено, а в този момент е " едвам " 6.9%. На месечна база пък цените понижават с 14.5%, т.е. има дефлация.

Друг фактор за по-слабия ритъм на инфлацията през юни са горивата. Течните горива за битови потребности да вземем за пример са по-евтини с 0.6% на годишна база, а горивата и смазочните материали за коли - с 1.9%.

Същевременно по-високите цени на топлоенергията и природния газ тази година не престават да теглят общия индикатор за инфлацията нагоре, защото равнището им е с сред 12% и 15% над миналогодишното. Поскъпването на хотелските услуги също продължава, като на годишна база нарастването на цените е със 7.5% през юни, а на месечна база е с 10.1% по отношение на май.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР