Хотелиери от Балчик, които помагат на украински бежанци, са заявили

...
Хотелиери от Балчик, които помагат на украински бежанци, са заявили
Коментари Харесай

Хотелиери от Балчик искат временна отмяна или отстъпка на туристическия данък

Хотелиери от Балчик, които оказват помощ на украински бежанци, са декларирали предпочитание за краткотрайна анулация или редукция на туристическия налог . Те са внесли заявката си до кмета и общинските съветници на града в община Балчик, заяви БНР.

Временната анулация или остъпка да бъде на база на записания брой бежанци , са поискали хотелиерите.
 Малко над 300 украински бежанци у нас са почнали работа
Малко над 300 украински бежанци у нас са почнали работа

60% от бежанците са поискали краткотрайна протекция, има дефицит на персонални лекари

Основание за настояването са огромните финансови разноски, които са създали и се постанова да вършат всекидневно по приема, обслужването и обезпечаването на базовите потребности на изпадналите в неволя украински жители, главно майки с дребни деца.

Основната част от тях са пристигнали единствено с малко персонален багаж, даже без движимости от първа нужда, без никакви средства , нямат съвсем нищо със себе си. Затова обезпечаването на най-малко базови условия става отговорност на хотелиерите, се споделя в писмото.
 40-те лева за хотелиерите, настанили бежанци, са задоволителни, уверен Христо Проданов
40-те лева за хотелиерите, настанили бежанци, са задоволителни, уверен Христо Проданов

Около 20% повече били резервациите спрямо предходната година

В него се показва още, че " Само дневният разход на електрическа сила за хотел с 60 - 70 стаи е надвишава 2000 лева дневно през месец март . Разходите ни за храна, вода, заплати, пране на персоналните им облекла, превоз, настоящи поправки, преустройства, преоборудване и дооборудване съгласно новите потребности , за лекувания и медикаменти, които им осигуряваме и купуваме и за застраховане на обикновен обществен живот на бежанците в хотела, са извънредно огромни. ".

Те признават, че получават по 40 лева дневно за емигрант от страната, само че " за приемане на помощта има задоволително условия и все още изобщо не е обезпечено дали ще можем да я получим, в какъв размер и по кое време ... В момента всички сме по-скоро бежански центрове, в сравнение с хотели и ще са нужни доста старания и разноски, с цел да се възстановим след тази вълна от хора в потребност, изясняват хотелиерите. ".

Писмото е подписано от шефовете на 9 хотела - " Самара ", " Лотос ", " Хелиос ", " Ахилея ", " Юпитер ", " Гардън Палас ", " Наслада " в Балчик и краневските " Аквалайф " и " Ведрен ". Бежанците от войната в Украйна в Балчик са близо 2500.
 Здравните осигуровки на бежанците скараха депутатите
Здравните осигуровки на бежанците скараха депутатите

От " дискриминация " до " помощ за деца без родители "

Председателят на общинския съвет Николай Колев сподели, че съветниците са осведомени с писмото и следва да решат дали да го прегледат на съвещание . На последната сесия на Общински съвет кметът на общината Николай Ангелов разяснява, че в решението, с което се отпускат на хотелиерите 40 лева за емигрант, влиза и възнаграждение на туристически налог .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР