Хоспитализирани пациенти с COVID-19, които приемат ежедневно ниски дози аспирин

...
Хоспитализирани пациенти с COVID-19, които приемат ежедневно ниски дози аспирин
Коментари Харесай

Употребата на аспирин намалява риска от смърт при хоспитализирани пациенти с COVID-19

Хоспитализирани пациенти с COVID-19, които одобряват всекидневно ниски дози аспирин за отбрана против сърдечно-съдови болести, имат доста по-нисък риск от затруднения и гибел спрямо тези, които не одобряват аспирин , съгласно ново изследване, ръководено от откриватели от Медицинския факултет на Университета в Мериленд (UMSOM).

Приемащите аспирин са по-малко склонни да бъдат настанени в отделението за интензивно лекуване (ICU) или свързани с машинален вентилатор и са по-склонни да оцелеят от инфекцията спрямо приетите в болница пациенти, които не са приемали аспирин.

" Това е сериозна констатация, която би трябвало да бъде доказана посредством рандомизирано клинично изпитване. Ако нашата констатация бъде доказана, това би направило аспирин а първото необятно налично лекарство без рецепта за понижаване на смъртността при пациенти с COVID-19 ", се споделя в изследването началник доктор Джонатан Чоу, помощник по анестезиология в UMSOM.

За осъществяване на изследването доктор Чоу и сътрудниците му се подготвили посредством медицинските досиета на 412 пациенти с COVID-19 на междинна възраст 55 години, които били приети в болница през последните няколко месеца заради затруднения от инфекцията.

Те били лекувани в Медицинския център на Университета в Мериленд в Балтимор и още три лечебни заведения по Източното крайбрежие. Около една четвърт от пациентите са приемали всекидневно ниски дози аспирин (обикновено 81 милиграма), преди да бъдат признати или незабавно след приемането им, с цел да ръководят сърдечно-съдовите си болести.

Изследователите открили, че използването на аспирин е обвързвана с 44% понижение на риска от слагане на машинален вентилатор, 43% понижение на риска от банкет на интензивно поделение и - най-важното - с 47% понижаване на риск от гибел в болница спрямо тези, които не са приемали аспирин. 

Пациентите от аспирин овата група не са имали доста нарастване на нежеланите събития като голямо кървене по време на хоспитализация.

Изследователите управляват няколко фактора, които може да са изиграли роля в прогнозата на пациента, в това число възраст, пол, показател на телесна маса, раса, хипертония и диабет. Те също по този начин регистрират сърдечни болести, бъбречни болести, чернодробни болести и потреблението на бета-блокери за надзор на кръвното налягане.

Инфекциите с COVID-19 усилват риска от рискови кръвни съсиреци, които могат да се образуват в сърцето, белите дробове, кръвоносните съдове и други органи. Усложненията от кръвни съсиреци могат, в редки случаи, да причинят инфаркти, инсулти и полиорганна непълнота, както и гибел.

Лекарите постоянно предлагат ежедневни ниски дози аспирин за пациенти, които преди този момент са имали инфаркт или инсулт, породени от кръвен съсирек, с цел да се предотвратят бъдещи такива. Ежедневната приложимост обаче може да усили риска от огромно кървене или язва.

" Ние имаме вяра, че резултатите на аспирин а за разреждане на кръвта обезпечават изгоди за пациентите с COVID-19, като предотвратяват образуването на микроклоти ", споделя съавторът на проучването Майкъл А. Мацефи, доктор, доцент по анестезиология в UMSOM.

„ Пациентите, диагностицирани с COVID-19, може да помислят да одобряват всекидневно аспирин , стига първо да се съветват с лекаря си “, добави Мацефи.

Тези с нараснал риск от кървене заради хронично бъбречно заболяване да вземем за пример или тъй като постоянно употребяват избрани медикаменти, като стероиди или разредители на кръвта, може да не са в положение безвредно да одобряват аспирин , добави той.

„ Това изследване способства за голямата работа, която нашите откриватели правят в Медицинското учебно заведение, с цел да оказват помощ да се намерят нови лекувания против COVID-19 и да се спасят живота на пациентите “, сподели Е. Алберт Рийс, доктор, MBA, изпълнителен вицепрезидент по медицина Affairs, UM Балтимор и Джон З. и Акико К. Бауърс, почитан професор и декан, Медицински факултет на Университета в Мериленд.

„ Докато са нужни потвърдителни изследвания, с цел да се потвърди, че използването на аспирин води до по-добри резултати при COVID-19, пациентите с КОВИД могат да се съветват с лекуващият си доктор дали да го одобряват всекидневно. (ANI)
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР