Хорст Зеехофер (ляво), Ангела Меркел и Мартин Шулц Партиите, участващи

...
Хорст Зеехофер (ляво), Ангела Меркел и Мартин Шулц Партиите, участващи
Коментари Харесай

Евентуалните коалиционни партньори в Германия искат да приключат преговорите още до 4 февруари


Хорст Зеехофер (ляво), Ангела Меркел и Мартин Шулц

Партиите, участващи в съдружни договаряния за съставяне на идващото немско държавно управление, се пробват да приключат с тях до 4 февруари, съобщи Ройтерс, като цитира Михаел Гросе-Брьомер, член на парламентарната група на консерваторите в Народното събрание.

Партиите обаче ще си дадат запаса от няколко дни след тази дата, добави Гросе-Брьомер.

Той направи изказването си след днешното начало на формалните договаряния за съставяне на коалиция на консервативните Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС) с Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

След изборите на 24 септември предходната година, които не доведоха до явен резултат, канцлерката Ангела Меркел се опитваше в продължение на четири месеца да откри излаз от политическата невъзможност в най-голямата европейска стопанска система. Както ГСДП, по този начин и ХДС и ХСС понесоха тежък удар на изборите.

След неуспеха на първия опит за съставяне на коалиция резултатът от тези договаряния ще бъде изключително значим, с цел да се избегне невижданото положение на политическа несигурност, в което изпадна Германия.

Меркел, водач на Християндемократическия съюз, Хорст Зеехофер, водачът на баварските консерватори от сестринската партия Християнсоциален съюз, и Мартин Шулц, водачът на ГСДП започнаха в петък интензивни диалози по програмата на възможното ново издание на по този начин наречената " огромна коалиция ".

Преди началото на днешните договаряния сред водачите Меркел изрази оптимизъм и сподели също, че нейният политически блок и ГСДП ще договарят бързо.

" Хората чакат бързо да съставим държавно управление и точно по тази причина съм огромен оптимист ", сподели тя.

Шулц съобщи, че Европа има потребност от мощна проевропейска Германия на фона на провокациите в лицето на Съединени американски щати при Тръмп и на Китай.

" В деня, в който американският президент е в Давос, където ще подчертае още веднъж, че Съединени американски щати поемат в нова посока, както и предвид на провокациите в лицето на Китай и Съединени американски щати, Европейски Съюз се нуждае от мощна и проевропейска Германия ", сподели Шулц.

Лидерът на ХСС Зеехофер изрази вяра договарянията да са завършили доникъде на февруари.

За Меркел тези договаряния са най-голямата й вяра да си обезпечи четвърти мандат като канцлер, а съгласно множеството специалисти те евентуално ще доведат до съглашение.

За доста от членовете на ГСДП обаче ново издание на тази коалиция би било в най-хубавия случай мъчителна всеотдайност на тяхната партия в името на стабилността на икономическия и политически мотор на Европа.

Извеждайки на напред във времето залога за ГСДП, една от двете " национални партии ", доминирали в следвоенната история на Германия, изследване за публичната телевизия АРД сподели, че в случай че изборите се повторят, единствено 19 % биха дали още веднъж гласа си за тази политическа мощ, което би я сложило единствено на 7 пункта от крайната десница, " Алтернатива за Германия ".

Раздирана от несъгласия по въпроса дали няма да е по-добре да остане да възвръща силите си в съпротива, ГСДП и в частност управлението й е под напън от младежката организация на партията да завоюва отстъпки от консерваторите, и то съответно по въпроса за имиграцията.

Консервативният блок изпитва безпокойствие, отбелязва Ройтерс. Той е под напън от АзГ, която на изборите на 24 септември влезе за пръв път в Народното събрание, като беше катапултирана в него от публичните паники поради решението на Меркел да отвори вратите на Германия за над 1 милион бежанци през 2015 година

В проектоспоразумението, което двата лагера подписаха на проучвателните си диалози по-рано този месец, те записаха " мек " горен предел за приема на имигранти от 200 000 годишно. По този предел обаче компромис отхвърля да направи баварският ХСС.

Председателят на парламентарната група на ГСДП Андрея Налес съобщи пред АРД, че партията й ще упорства и за унищожаване на практиката да се наемат хора на срочни контракти и възстановяване на изискванията за жителите, които заплащат вноски в обществената, а не в частната здравноосигурителна система, като ще се упорства за отстъпки по тези въпроси.

Преговарящите се надяват да приключат договарянията, преди същинското начало на сезона на карнавалите в Германия на 8 февруари, което би разрешило до Великден да има държавно управление.

Времето обаче ги притиска. На членската маса на ГСДП беше дадено, че ще се произнесе на вътрешнопартийно гласоподаване по всякакво дефинитивно съглашение за ръководеща коалиция. При състояние че в редиците на партията има доста нарастване на новопостъпващите членове, които стават такива с вярата да гласоподават против нова коалиция, възможностите да бъде обезпечено утвърждението на партийния актив чезнат с всеки минал ден, отбелязва Ройтерс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР