Хормонът на глада може да повлияе на паметта, установиха специалисти

...
Хормонът на глада може да повлияе на паметта, установиха специалисти
Коментари Харесай

Хормонът на глада влияе на паметта

Хормонът на глада може да повлияе на паметта, откриха експерти от Съединени американски щати, представени от "Сайънс дейли ".

Освен че дава отговор за глада, хормонът грелин оповестява на тялото по кое време да "презареди " и също по този начин оказва помощ за контролиране на метаболизма.

Авторите на актуалното проучване от университета на Южна Калифорния са провели опит, резултатите от който разкриват директна връзка сред мозъка и червата. За задачите му са употребявани лабораторни мишки, изясни Българска телеграфна агенция.

Специалистите са изследвали въздействието на хормона грелин върху когнитивните качества на гризачите.

Когато са нарушили способността на грелина да комуникира с блуждаещия нерв и надлежно да въздейства на нервната система, която предава сигнали от мозъка към стомашно-чревния тракт, учените са открили, че животните се хранят по-често. Оказало се, че те не помнят, че са яли, заради което стартират още веднъж да търсят храна. В резултат на това е следен дисбаланс в равнищата на кръвната захар и затлъстяването. Интересното е, че гризачите са си спомняли от кое място идва храната, само че епизодите със самото хранене са се изтрили от паметта им.

Учените се надяват, че откритието им ще докара до създаването на нови способи за лекуване на диабет, наднормено тегло, епилепсия, болест на Алцхаймер и други.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР