Хормоналният дисбаланс е състояние, при което щитовидната жлеза не изпълнява

...
Хормоналният дисбаланс е състояние, при което щитовидната жлеза не изпълнява
Коментари Харесай

6 неща, които предизвикват хормонален дисбаланс

Хормоналният дисбаланс е положение, при което щитовидната жлеза не извършва своята функционалност вярно. Това води до нарушавания, които могат да провокират внезапно повишаване на тегло, непрестанен апетит, нередовна менструация, кожни проблеми и други неприятни положения. Причина за нарушаването на функционалността ѝ могат да бъдат редица фактори, а в този момент ще ви представим единствено някои от тях, най-често срещани като причина за този дисбаланс.
Прекаляване с кофеина – по-добре е да ограничите приема на кофеинови питиета, тъй като прекаляването с тях се отразява зле на щитовидната жела и хормоните в организма. Освен това кофеинът усилва равнищата на стрес – добра причина да замените напитките, които го съдържат, с вода да вземем за пример.
Консумация на зеленчуци, оказващи негативно влияние върху щитовидната жлеза – да, има и такива. В умерени количества са потребни, само че в случай че се прекали с тях, могат да ви основат проблеми. Това са ряпа, репички, зеле. Хубаво е в менюто ви да участват и останалите зеленчуци, най-много целина, домати и алено цвекло.
 Как да разберете, че пълнеете поради хормонален дисбаланс? Как да разберете, че пълнеете поради хормонален дисбаланс?
Ако сте натрупали няколко непотребни сантиметра към талията, не бързайте да се обвинявате. Възможно е хормоните да ви погаждат неприятни номе...
Високи равнища на стрес – когато сте изложени на непрестанен стрес, това въздейства опустошително освен върху щитовидната жлеза, а и върху нервната система, сърцето и въобще целия организъм. Съответно, се отключват и разнообразни болести и проблеми. Щитовидната жлеза не може да синтезира хормоните в нужното количество. Ето за какво е значимо е да намалите напрежението в живота си и да вършиме неща, които ви карат да се чувствате щастливи.
Хранителни артикули с висок гликемичен показател – той съставлява съотношението сред въглехидратите, които приемате и равнището на захарта в кръвта. Храните с висок ГИ покачват кръвната захар, което води до качване и на килограми. Това са всички нездравословни и бързи храни, снаксове, газирани питиета, бяло брашно, тестени произведения и така нататък Хубаво е да ограничите потреблението им изцяло или доколкото ви е допустимо.
Дефицит на потребни мазнини – да, има и потребни мазнини, от които тялото се нуждае, с цел да действа вярно. Те са значими за действието на щитовидната жлеза, сърцето и мозъка. Недостигът им въздейства негативно върху хормоналния баланс. Такива мазнини може да се набират от хранителни източници като месо, яйца, мляко и млечни артикули, риба, зехтин, авокадо, орехи и други.
Прекалена консумация на соя – соевите артикули нормално се употребяват от хора, които не ядат месо, играейки роля на негов сурогат. Те са потребни до една степен, тъй като съдържат витамини и детайли, нужни на организма. Ако се прекали с потреблението на соя обаче, се получават проблеми с щитовидната жлеза, ограничавайки усвояването на йод, който е значим за нея.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР