Хоризонтът за работа на евентуално ново правителство, избрано от действащото

...
Хоризонтът за работа на евентуално ново правителство, избрано от действащото
Коментари Харесай

Христо Иванов заговори за нов кабинет с хоризонт януари 2024 г.

Хоризонтът за работа на вероятно ново държавно управление, определено от настоящото Народно заседание и с третия изследователски мандат, може да е до януари 2024 година - времето, в което се възнамерява осъществяване на проекта за приемане на еврото.

Това стана ясно от думите на съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов, ден преди президентът Румен Радев да свика съвещания с всички парламентарни сили, с цел да реши на кого да разпореди последния опит за сформиране на кабинет, преди да се стигне до предварителни избори.

Демократична България е една от вариантите на президента, а и от обединението считат, че разновидността с нов избор е нездравословен за страната. От групировката са подготвени да се нагърбят с отговорността да договарят с всички останали от досегашното ръководство, включително " ИТН ", поради които пада кабинетът на Кирил Петков. Останалите разновидности пред Радев са Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ".

Президентът предложения всички 7 парламентарни групи на съвещания в рамките единствено на един ден - 15 юли. От през днешния ден тече 7-дневният парламентарен период пред Радев да реши на коя от партиите да даде третия мандат.

“Трябва да се обединим към разбирането, че още едни избори дават огромна възможност за обстановка, в която е невероятно да се образува ръководство и явен курс за страната. Струва си да опитаме да възстановим досегашната настройка в Народното събрание. Защото това е, което сме дали обещание, явявайки се на изборите преди този момент ”, сподели Христо Иванов. По думите му " това ще е кабинет, излъчен в условия на рецесия " и тематичният му диапазон ще е стеснен: “Демократична България ” дава небосвод на подобен кабинет до януари 2024 година и да покрие времето за подготовка и въвеждане на еврото ”.

“При възможни избори страната ще бъде изправена пред енергийна рецесия, новата Коронавирус вълна, финансовите проблеми, които засягат цяла Европа, всичко обвързвано с съветската експанзия в Украйна, правосъдната промяна и Плана за възобновяване ”, добави
той.

Христо Иванов повтори и тезата си, че претендентът за министър председател е добре да бъде посочен още веднъж от " Продължаваме промяната ", тъй като групировката получи най-голямо доверие на последните парламентарни избори. Но, по думите му, обстановката " изисква повече ходатайство, в сравнение с опит за самостоятелно водачество и е значимо акцентът да бъде върху хората, които могат да свършат съответна работа, а не върху политическите водачи ".

При договарянията за сформиране на ново ръководство с мандата на " Продължаваме промяната " от партията на Кирил Петков и Асен Василев предложиха, а Демократична България и Българска социалистическа партия се съгласиха, на стратегия за ръководство за идващите 6 месеца, в границите на които Народното събрание да одобри най-належащите закони. В това число тези за правосъдна промяна и обвързваните с реализацията на Плана за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз.

По-дългият небосвод, за който приказва Христо Иванов в този момент, с изключение на интервала за подгоговка за приемане на еврото, включва и провеждането на основните локални избори през 2023 година Още при основаването на кабинета " Петков ", поради нежното болшинство, което имаше обединението сред Политическа партия, Демократична България, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, точно вотът за кметове и общински препоръки идната есен бе поставян като " проект мининум " за продължителността на мандата.

Кабинетът обаче падна с отдръпването на Има Такъв Народ, а за второ държавно управление на Политическа партия болшинство не се събра.

И от Българска социалистическа партия, и от Има Такъв Народ към ден сегашен са със поръчка, че ново ръководство в границите на 47-ото Народно събрание би трябвало да има и не трябва да се стига до нови избори. Опозицията от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ", разумно, е за неотложно разформироване на Народното събрание.

Демократична България наподобява като " диалогичния " вид пред Румен Радев, в случай че в действителност счита, че нов избор би трябвало да бъде предотвратен. Иначе и той, а преди него и министър председателят в оставка Кирил Петков, вметнаха в свои изказвания за опцията още веднъж да гласуваме за депутати през октомври.

Председателят на ПГ на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров ден преди консултациите на " Дондуков " 2 в петък разгласи, че партията би преговаряла и с " Демократична България ", и с Българска социалистическа партия, в случай че в някоя от тях попадне третият мандат, само че изключи опцията това да се случи, в случай че Радев избере Има Такъв Народ. Могивът - държанието на управлението на партията на Слави Трифонов и събитието, че точно той е причина страната да е в актуалната обстановка.

От Има Такъв Народ на собствен ред също декларират, че могат да договарят с всеки от досегашните сътрудници във властта, само че приказват и за отдръпване от водещи властови позиции в вероятно бъдещо държавно управление на Кирил Петков и Асен Василев. Премиерът в оставка към този момент направи крачка настрана, предлагайки за поста втория път Василев.

Дали опит сформиране на държавно управление с третия мандат ще има или не ще стане ясно най-късно тъкмо след 14 дни. Това са конституционните периоди - президентът може да мисли най-много 7 дни коя от партиите да натовари със задачата, а тя разполага с най-много седмица, с цел да провежда договаряния и да предложи състав на Министерски съвет. Ако опитът се провали и болшинство няма, Румен Радев ще би трябвало с декрет да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори не по-късно от 2 месеца от датата на разформироване. И да назначи длъжностен кабинет, който да ги провежда.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР