Хората все по-дълбоко осъзнават вредата, която пластмасовите отпадъци причиняват на

...
Хората все по-дълбоко осъзнават вредата, която пластмасовите отпадъци причиняват на
Коментари Харесай

Рециклираното кенче се оказва най-щадящо за природата

Хората все по-дълбоко осъзнават вредата, която пластмасовите боклуци предизвикват на дивата природа и от ден на ден са тези, които в магазина заобикалят да купуват неща в пластмасови опаковки за еднократна приложимост, като си мислят, че по този начин са природоцелесъобразни.
Но дали другите възможности на пластмасата са доста по-добри за тази благородна цел? Изданието Conversation, представено от phys.org, направи лично следствие на главните опаковки за газирани питиета. Може да предположите, че пластмасовите бутилки са минимум „ зеленият " вид, само че постоянно ли е по този начин?
Журналисти и учени дружно анализирали пет разнообразни типа опаковки за питиета. Тествали тяхното влияние върху околната среда по редица критерии. Сред тях - по какъв начин всеки материал способства за изменението на климата и замърсяването, което всеки от предизвиква по време на производството и потреблението му. Ето ги, класирани от най-неподходящото към най-природоцелесъобразното.


Пето място: стъклени бутилкиИзненадващо е, само че стъклените бутилки в действителност са на последно място в разбора. Може инстинктивно да посегнете към стъклена бутилка, с цел да избегнете закупуването на пластмасова опция, само че стъклото лишава повече запаси и сила за производството си. Производството на стъкло включва рандеман на първични материали като силициев пясък и доломит и това освобождава нездравословни излъчвания, които при поемане могат да причинят белодробна силикоза.
Необходими са и високи температури, с цел да се стопят тези материали - развой, задвижван най-вече от изкопаеми горива. По време на производството самото стъкло отделя въглероден диоксид.Анализът открил, че производството на стъклени бутилки харчи най-вече естествени ресурси  заради голямото количество употребен материал. Еднолитрова стъклена бутилка може да тежи до 800 г, до момента в който сходна пластмасова бутилка тежи към 40 година Това в допълнение тегло значи, че транспортните средства, които транспортират стъклени бутилки, употребяват повече изкопаеми горива, с цел да доставят същото количество течност. Стъклените бутилки имат към 95% по-голям принос за световното стопляне от алуминиевите кутии.
Четвърто място: рециклирани стъклени бутилкиСигурно си мислите, че щом елементарната стъклена бутилка е най-лошото решение, то сигурно тези, направени от 100% рециклирано стъкло, са доста по-добри, нали? За страдание не.Част от силата се икономисва при преработване, вместо при добиване, преправка и превозване на първични материали. Но преработването на стъкло към момента употребява доста сила заради високите температури, нужни за топенето му. Повече сила значи повече излъчвания на парникови газове и по време на процеса стъклото може още веднъж да отдели въглероден диоксид.


Трето място: пластмасови бутилкиНа трето място е пластмасовата бутилка. Пластмасата има идеални качества за предпазване на питиета. Здрава е, устойчива на химикали (така че съставките в напитката ви не разграждат пластмасата) и е лека, което значи, че при превозване се отделят по-малко нездравословни излъчвания. В разбора на Conversation пластмасата е със доста по-ниско влияние върху световното стопляне от стъклото.
Но резултатите от пластмасовите боклуци в международен мащаб са добре документирани и общоизвестни. Стъклото и алуминият не се разпадат на нездравословни микрочастици като пластмасата.Рециклирането й изисква по-малко сила заради по-ниските температури, свързани с топенето на суровината. Но пластмасата, за разлика от стъклото или алуминия, не може да бъде безпределно рециклирана. Всеки път, когато се прави този развой, веригите от молекули, които построяват пластмасите, се редуцират. Рано или късно се стига до депото за изгаряне или до бунището...


Второ място: алуминиеви кенчетаНа второ място са алуминиевите кенчета. Анализът сочи, че те способстват по-малко за световното стопляне от стъклото и пластмасата, тъй като за производството им са нужни по-малко сила и запаси. Консервите са по-леки от стъклото и също по този начин не са направени от изкопаеми горива както пластмасата.
Поради процесите, свързани с тяхното произвеждане, металните кутии в по-малка степен способстват за екологични проблеми като киселинни дъждове и безкислородни зони в океана. Това е по този начин, тъй като основаването на стъкло и пластмаса изисква повече електричество и по този начин генерира повече замърсяване със серен диоксид - водеща причина за киселинните дъждове. Производството на стъкло и пластмаса, и извличането на материалите за тяхното произвеждане (особено калцинирана сода за произвеждане на стъкло) също освобождава повече фосфати в околната среда, което може да претрупа реките и крайбрежните морета и да понижи наличието на О2 във водата.
Но и алуминият си има своите нездравословни въздействия върху околната среда. Направата му включва пречистване на бокситова руда, а добивът на боксит може да замърси водата в страните, от които се добива, в това число Австралия, Малайзия и Индия. Реките и утайките, нечисти с тежки метали, заплашват здравето на хората и дивата природа наоколо до мини.
Първо място: рециклирани алуминиеви кенчетаАнализът поставя на пръво място рециклираните алуминиеви кутии като минимум нездравословни за околната среда. Алуминият може да бъде рециклиран непрекъснато без смяна в свойствата. Рециклирането на алуминиева кутия икономисва 95% от силата, употребена за изработката на нова консерва и не е належащо да се добива или транспортира нов материал.
Дори някои от опаковките са по-добри от други, всички те имат нездравословно влияние върху околната среда. Най-добрият вид би бил да се отстрани напълно опаковката за еднократна приложимост и да се вкара система за наново потребление на контейнерите за питиета. Помислете какъв брой хубаво би било, в случай че в магазина има апарати за самообслужване, от които можете да напълните с обичаната напитка бутилка, която сте донесли от вкъщи си.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР