Хората във Фейсбук и интернет потребителите като цяло продължават да

...
Хората във Фейсбук и интернет потребителите като цяло продължават да
Коментари Харесай

Добре дошли в света на манипулациите

Хората във Facebook и интернет потребителите като цяло не престават да са изложени на риск от заблуждение от „ фабриката за подправени позитивни мнения ”, заляла най-голямата онлайн платформа за извършване на покупки в света - Амазон. Британският вестник „ Гардиън ” заяви, че съгласно организацията за отбрана на клиентите Which? огромна част от групите за подправени ревюта на разнообразни артикули, които тя разкри предходната есен, не престават да са дейни. Вестник „ Индипендънт ” добавя, че съгласно Which? макар изтриването на към 78 000 непроверени оценки през последните три години това се е оказало незадоволително да реши казуса.   

През м.г. потребителската организация изнесе информация, че платформата на Амазон е залята от проливен дъжд от петзвездни оценки за безусловно непознати марки. Сравнение със стотици известни марки откри, че най-висока оценка получават безусловно незнайни производители с имена като Itshiny, Vogek и Aitalk. За техните артикули има хиляди високи оценки и непроверени мнения.

През октомври 2018 година Which? заяви за две огромни групи в най-голямата обществена мрежа и за няколко по-малки, които общо евентуално наброяват към

 

87 000 профила, ангажирани с писане

 

на подправени мнения. В тези групи фирмите разгласяват елементи за продуктите си, за които търсят позитивни оценки. Рецензентът изначало заплаща за стоката, което подвежда Амазон, че става дума за действителен консуматор. Но откакто позитивната оценка цъфне на уеб страницата за търговия, компанията възвръща парите на рецензента, като постоянно заплаща и такса.

Според организацията за отбрана на клиентите посредством сходни фалшификации малко известни марки са намерили място измежду най-предпочитаните артикули и са се добрали до първите места при търсене на най-хубавите и качествените артикули. Само за ден оптимално високите оценки били стотици. Which? направила опит да потърси 14 софтуерни продукта като слушалки, смарт часовници и други устройства в Амазон. При заложен филтър за най-високи мнения първата страница с показаните резултати на слушалки била с марки, които специалистите в никакъв случай не били чували. Почти 71% от резултатите на тази страница били с допустимо най-високите мнения, като в един и същи ден се появявали стотици рецензии. 90% от тях били непроверени.

В същото време 97% от купувачите заявяват, че разчитат на такива ревюта, с цел да създадат избор. Проучване на американски учени демонстрира, че високата оценка може да увеличи продажбите с 380 на 100.

През тази година

 

аномалията се повтори

 

Според Which?, представена от „ Индипендънт ”, през март броят на съмнителните ревюта се е покачил съвсем четири пъти спрямо февруари, а междинните оценки при тях били 4.95 от вероятни 5.00. Пред „ Гардиън ” от организацията разясняват, че „ явно актуалната система за попречване на сходен тип действия не работи ”. Според специалистите купувачите наложително би трябвало да употребяват самостоятелни уеб сайтове, с цел да намерят ревюта, на които могат да се доверят. „ Индипендънт ” продължава тематиката с информация, че по данни на система за инспекция на ревютата процентът на непроверените отзиви се повишил от 6 на 100 през първата четвърт на м.г. до 31 на 100 през тази година.

В отговор на обвиняванията от Facebook споделят, че " нито улесняват, нито насърчават търговията с подправени потребителски мнения ”. „ Групите, към които беше привлечено нашето внимание, към този момент са отстранени за нарушение на разпоредбите. Приканваме хората да продължат да употребяват нашите принадлежности за обозначаване на наличие, за което считат, че нарушава разпоредбите ”, декларират от компанията на Марк Зукърбърг. На собствен ред Амазон също декларират, че вършат всичко допустимо и заделят обилни запаси да защитят ревютата на уеб страницата си. Те даже настояват, че следствието за подправените оценки е неправилно, а изводите  - неточни. „ Имаме ясни насоки към разпоредбите за присъединяване както на рецензентите, по този начин и на комерсиалните си сътрудници. Преустановяваме, забраняваме и подхващаме правни дейности против тези, които нарушават нашите правила “, настояват от компанията на най-богатия човек в света – Джеф Безос.

След търговията втората основна сфера на човешкия живот, в която обществените мрежи от ден на ден се трансформират в сцена на операции и фалшификации, е политиката. А най-пресният образец за подобна дезинформация са

 

изборите в Индия

 

Вотът там стартира през април и ще продължи до 19 май. Право на глас имат към 900 млн. индийци. Според Би Би Си поддържаната от Facebook система за известия Уотсап, която е най-разпространената в Индия с 200 млн. консуматори, се е превърнала в голям терен за дезинформация и агитация. Системата е евтина, налична даже в най-отдалечените селски региони и разрешава до 256 души да са в един колективен чат.

Един от образците за подправена вест на държавно ниво са известията за ударите на индийската авиация по обекти в Кашмир, където работят пакистански сепаратисти. Правителството в Делхи твърди, че при офанзивите са убити огромен брой бойци. Исламабад отвръща, че жертви няма. Проверка на обстоятелствата посочила, че оповестените от Индия фрагменти на погубен подготвителен лагер са остарели и се въртят из мрежите с подправени изказвания. През април Facebook изтри 687 страници, свързани с опозиционната партия „ Национален конгрес ”, поради „ координирано неавтентично държание ”. По същото време бяха заличени и към 200 страници, свързани с държавното управление. Което прочее отхвърля да провежда групи и да води обща акция през обществените мрежи и твърди, че това са начинания на нейни симпатизанти по места.

Сривът в доверието към обществените мрежи, изключително след абсурда с американските избори и " Кембридж Аналитика ", принудиха притежателите им да търсят ограничения за преодоляване на злоупотребите. Преди дни създателят на Facebook разгласи следващата порция от нововъведения. Предстоят генерални промени във всички обществени мрежи, които компанията ръководи - Facebook, Уотсап и Инстаграм. Новият дизайн и новите функционалности в тях били замислени като отговор на рецензиите за слабата отбрана на персоналните данни. Зукърбърг заяви, че компанията има намерение да постави поверителността на данните преди всичко, и добави, че би трябвало да се работи доста, с цел да може компанията му да построи още веднъж доверието в нея.

Една от новостите, които милиардерът разгласи, е, че  съобщенията в Месинджър ще бъдат напълно кодирани по дифолт. Така  Facebook няма да вижда написаното, само че пък известията ще са изцяло интегрирани с Уотсап. Втора смяна е, че Инстаграм стартира тестванията на " частен брояч на лайкове ". Което значи, че броят на харесванията на една обява може да остава прикрит за всички, с изключение на за създателя.  Ще се вкара и " по-ефимерен " способ да се споделя наличие посредством известия, т.е. няма да се прави непрестанен запис на известията, както е в този момент. Постовете в Инстаграм няма да стартират наложително със фотография или видео. Вече ще може да се споделя наличие единствено посредством текст, стикер или рисунка с помощта на нова функционалност за камерата на телефоните.

Освен това методът за предпазени заплащания посредством Уотсап, който компанията тестваше в Индия, ще бъде въведен и в други страни по-късно тази година. Facebook ще бъде изменен, като групите ще станат централни за нюзфийда, а най-вероятно ще се смени и типичният за приложението наследник цвят. Новият дизайн и фокус върху групите потеглят първо в Съединени американски щати, след което и в останалата част на света.

Мнозина видяха в измененията не опит за отбрана на потребителите и техните персонални данни, а тъкмо противоположното - още по-голям надзор, да вземем за пример посредством консолидираното на Месинджър и Уотсап. Тези промени ще доведат до други проблеми, призна и самият Зукърбърг. Затворените групи и криптираните услуги ще затруднят идентифицирането и изкореняването на рисково или злоупотребяващо държание, въпреки че компанията дава обещание да пресича такива опити, да вземем за пример посредством проучване на модели на трафик, без да сканира съдържанието на персонални известия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР