Хората в Търговище продължават да се борят с последиците от

...
Хората в Търговище продължават да се борят с последиците от
Коментари Харесай

След бурите: Поражения в Търговище, токов удар уби есетрите в Екомузея в Русе

Хората в Търговище не престават да се борят с последствията от опустошителната стихия, която връхлетя града нощес.

За 30 минути мощният вятър и градушка с размери на грахово зърно съумяха да нанесат съществени провали. Тротоари и улици останаха непроходими с часове. По знамение няма потърпевши хора, само че материалните вреди са обилни. Среднощната стихия стана причина и за гибелта на есетрите в Екомузея в Русе.

Часове откакто в Търговище бяха измерени рекордните 40,1 градуса, в града се развихри стихия, която остави след себе си изкоренени дървета и изпочупени клони. Семейството на Илия Иванов живее на последния етаж в кооперация в центъра. Ураганният вятър съумява да събори керемидите на покрива и част от покъщнината им под дъжда.

" Връхлетя ненадейно, заплашителен вятър, прегъване на дървета и незабавно дъжд и градушка. Суматоха със съседа, качихме се, огледахме, незабавно покрихме каквото можем. Ако стане мощен дъжд, ще ни се намокрят тавани, ще подгизне. Проблемът е, че покривът е със остарели керемиди, които към този момент не се създават и би трябвало да търсим отнякъде втора ръка ", изясни Иванов.

От нощес общински екипи вършат огледи на провалите и отстраняват паднали дървета и клони. В почистването на града се включват и доста жители. Голяма част от тях ще разчитат на лични средства за възобновяване на вредите.

В някои елементи на общината има данни за краткотрайни спирания на електричеството. Няма обитаеми места без вода.

" Много наподобява на едно огромно торнадо, доста мощно… Има сигнали за изкоренени към 200 дървета, счупени клони. Градът беше като след война, всичко беше в дървета, в листа ", уточни Дарин Димитров, кмет на община Търговище.

Лятната стихия провокира токов удар в Екомузея в Русе, вследствие на което шестте есетри там, които са предпазен тип, умират. Причината е, че животоподдържащите им системи излизат от строя и кислородът се е изчерпал. Всички останали риби са в положително положение, в това число и червеноперката, която е била в един аквариум с тях.

" Има типове в природата, по-чувствителни от други. Есетрите са такива типове – при понижаване на качеството на околната среда те са първите знаци, които демонстрират, че нещо се е трансформирало фрапантно ", изясни Венцеслав Петков – биолог, организатор в отдел " Природа ".

В България има няколко развъдника за съветска есетра и чига и от Екомузея се надяват да им спомагат да се снабдят с нови екземпляри.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР