Хората в Швейцария ще могат законно да променят пола си

...
Хората в Швейцария ще могат законно да променят пола си
Коментари Харесай

Швейцария облекчава легалната промяна на пола от 1 януари

Хората в Швейцария ще могат законно да трансформират пола си посредством посещаване в гражданския указател от 1 януари, което слага страната в челните редици на придвижването за самоопределение на пола в Европа, заяви Ройтерс.

Швейцария се причислява към Ирландия, Белгия, Португалия и Норвегия като една от дребното страни на континента, които разрешават на хората законно да сменят пола си без хормонална терапия, здравна диагноза, спомагателни оценки или бюрократични стъпки.

Съгласно новите правила, включени в гражданския кодекс на Швейцария, всеки, който е навършил 16 години и не е под законно настойничество, ще може да промени своя пол и име посредством независимо обявление в офис на гражданския указател. По-младите хора и тези, които са под протекция на пълнолетни лица, ще се нуждаят от единодушието на настойника си.

Това бележи смяна спрямо сегашния набор от районни стандарти в Швейцария, които постоянно изискват уверение от медицински експерт, потвърждаващо транссексуалната еднаквост на лицето.

Някои кантони - полуавтономни райони във федерална Швейцария - също по този начин изискват лицето да се подложи на хормонално лекуване или анатомичен преход, с цел да може законно да промени пола си, а за смяна на името може да се изисква доказателство, че новото име към този момент е било импровизирано употребявано в продължение на няколко години.

Швейцария, която от дълго време е известна като обществено консервативна като цяло, през септември гласоподава за легализиране на гражданските бракове и правото на осиновяване на деца за еднополовите двойки, една от последните страни в Западна Европа, които направиха това.

С новите правила за промяна на пола Швейцария се причислява към единствено две други страни по света, които се стремят да отделят избора на пол от медицински процедури.

През юни Испания утвърди проектозакон, допускащ на всеки над 14-годишна възраст да смени пола си законно без здравна диагноза или хормонална терапия. Германия през 2018 година стана първото европейско държавно управление, което вкара опция за трети пол, само че през юни 2021 година отхвърли два законопроекта, целящи въвеждането на самоопределение на пола.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР