Хората в държавите членки, присъединили се към ЕС след май

...
Хората в държавите членки, присъединили се към ЕС след май
Коментари Харесай

В новите страни членки на ЕС се работи 3 седмици повече годишно, отколкото в старите

Хората в страните членки, включили се към Европейски Съюз след май 2004 година, работят близо три цялостни работни седмици на година повече от тези в " старите " страни членки. През 2018 година в Европейски Съюз междинното групово контрактувано годишно работно време е било почти 1714 часа. Според разбор на Европейската фондация за възстановяване на изискванията на живот и труд (Eurofound) обаче в старите страни членки то е било 1687 часа, а в новите - 1803. Това е разлика от 116 часа или три работни седмици.

Доклад на Eurofound за работното време Най-новият двугодишен обзор на работното време, направен от Eurofound, демонстрира данни за Европейски Съюз и Норвегия за 2017-2018 година Според него въпреки междинната групово контрактувана работна седмица в Европейски Съюз да остава непроменена от 2016 година (38 часа), има едва понижение през миналите две години в 15 страни, включили се към Европейски Съюз преди 2004 година (ЕС15). Хората в новите страни членки (ЕС13) работят по-дълго – наклонност, която се ускорява във всички оценени браншове, като се изключи банковия, където работното време е намалявало в новите страни членки и е останало устойчиво в ЕС15.

 Средни групово контрактувани работни часове на седмица в избрани браншове
© Eurofound

Средни групово контрактувани работни часове на седмица в избрани браншове

На национално равнище, взимайки поради седмичните контрактувани работни часове, дните на отпуск и националните празници, най-вече групово контрактувани работни часове има в Естония (1848 часа), където груповото договаряне не играе забележителна роля в определянето на стандартите за работното време. Най-малко годишни работни часове са регистрирани във Франция (1602 часа), следвана от Дания, Швеция и Германия. Това значи, че през 2018 година по този пиоказател естонците са работили почти 246 часа, или шест седмици, повече от французите. В България междинните групово контрактувани естествени годишни работни часове през 2018 година са били 1824.

 Средни групово контрактувани работни часове на година
© Eurofound

Средни групово контрактувани работни часове на година

На секторно равнище банковият бранш продължава да има най-късата междинна контрактувана работна седмица (37.5 часа), а най-дългата е в търговията на дребно - 38.3 часа. По отношение на групово контрактуваният заплатен годишен отпуск приблизително в Европейски Съюз той е 23.8 дни и е доста по-къс в по-новите страни членки (21.2 дена), в сравнение с в старите (24.6 дена).

 Минимален заплатен годишен отпуск
© Eurofound

Минимален заплатен годишен отпуск

Максимални работни часове на седмица

По отношение на оптималните работни часове на седмица съгласно законовите разпореждания множеството страни попадат в две групи – 48 часа (както е несъмнено в Директивата за работното време) и 40 часа (които може да бъдат удължени до 48 или повече при избрани условия). България е във втората категория.

Белгия и Франция не престават да са най-забележителните изключения с оптимални работни часове на седмица надлежно 38 и 35. Ако се сметне и изключителното работно време, множеството страни имат най-много 48 часа седмично. Изключенията са Белгия и Хърватия (50 часа) и Австрия, Германия и Холандия (60 часа).

 Средни групово контрактувани работни часове на седмица, 2018 г.<br /><br />
© Eurofound

Средни групово контрактувани работни часове на седмица, 2018 година

Много страни членки имат ограничавания за оптималното работно време дневно. За множеството това са осем часа (в тази група е и България). Има обаче вариации – от 7 във Франция до 12 в Чехия. С включване на изключителното работно време дневният най-много може да се усили от 9 до 12 или даже 13 часа, в България – до 10 часа.

Колективното договаряне играе значима роля при определянето на продължителността на работното време в доста страни членки, въпреки и в по-малка, а от време на време и пренбрежима степен, в някои страни, влезели в Европейски Съюз след 2004 година (ЕС13).

Средните групово контрактувани нормални работни часове на седмица през 2018 година са били минимум във Франция (35.6) и най-вече в Малта, Гърция и Хърватия (40 часа). В ЕС13 са били 39.7.

По браншове

Най-късата междинна групово контрактувана работна седмица в Европейски Съюз е в банковия бранш - 37.5 часа (без смяна спрямо 2016 г.) Най-дълга е при продажбите на дребно – 38.3 часа през 2018 – същото като през 2017, само че с 0.2 часа по-малко от 2016 година

 Средни групово контрактувани работни часове на седмица в банковия бранш
© Eurofound

Средни групово контрактувани работни часове на седмица в банковия бранш

Във всичките пет прегледани бранша контрактуваните работни часове на седмица са повече в ЕС13, в сравнение с в ЕС15. Най-голяма е разликата в банковия бранш, където в ЕС13 работната седмица е съвсем три часа по-дълга, в сравнение с в ЕС15, което значи почти четири седмици повече работа на година.

В химическата индустрия в ЕС13 контрактуваната работна седмица е с 2.1 часа по-дълга, в сравнение с в ЕС15. В обществената администрация разликата сред двете групи е 2.9 часа. В металообработването е 2.6 часа. Най-малка е в търговията на дребно – 1.9 часа.

Разликата сред " остарели " и " нови " страни членки се усилва спрямо 2016 година във всички оценени браншове като се изключи банковия, където междинното равнище понижава в страните, включили се към Европейски Съюз след 2004 година и остава устойчиво в ЕС15.

Обичайните направени часове седмично

За да се откри какъв брой часа фактически работят чиновниците през дадена седмица, се преглеждат данните за нормалните направени часове седмично, в които се взимат поради фактори като ексклузивен труд и отсъствия.

 Средни групово контрактувани работни часове на седмица в търговията на дребно
© Eurofound

Средни групово контрактувани работни часове на седмица в търговията на дребно

Най-дълго работят чиновниците на цялостно работно време във Англия – 42 часа на седмица. Следват Кипър (41.3 часа), Австрия ( 41.2), Гърция и Полша (по 40.9). За България са посочени 40.8 часа. Най-малко часове седмично се трудят в Дания (37.8 часа). Това значи, че датчаните работят 4.2 часа на седмица по-малко, в сравнение с британците, или еквивалента на съвсем пет работни седмици на година в Обединеното кралство.

Всички страни от ЕС13, като се изключи една, записват нормални работни часове на седмица над междинното за ЕС28. Само в Литва нормалната работна седмица е по-къса - 39.9 часа. За България са посочени 40.8 часа.

Обичайните работни часове за чиновници на цялостно работно време са по-дълги от междинната групово контрактувана работна седмица във всички оценени страни, като се изключи Литва.

В ЕС28 нормалната работна седмица е дълга 40.2 часа (с 2.2 часа повече от междинното контрактувано работно време), в ЕС15 – 40.1 часа (с 2.7 часа повече от междинното договорено), в ЕС13 - 40.8 часа (с 1.1 часа повече).

Какво още се споделя за България?

За България не са дадени данни за междинните групово контрактувани седмични работни часове по браншове, тъй като тя е посочена като една от страните, в които работното време като цяло не се дефинира посредством групово договаряне, а е основава на националното законодателство. Сред секторите, които са прегледани настрана, за България има данни за междинните групово контрактувани естествени работни часове в обществената администрация – 40.

 Средни групово контрактувани работни часове на седмица в обществената администрация
© Eurofound

Средни групово контрактувани работни часове на седмица в обществената администрация

Като образец за спор по отношение на работното време за България се напомня акция на КТ " Подкрепа " за почтени работни условия и възнаграждение за нощен труд. Според конфедерацията над 400 хиляди служащи в България правят нощен труд без да получават подобаващи заплати. Те са изправени пред редица здравни и обществени проблеми. Наред с други въпроси, утежняване на здравето, висок % свързани с работата произшествия и пострадвания, обществена изолираност, висок % разводи.

През октомври 2018 година предлагането за възобновяване на минималното в допълнение заплащане за нощен труд бе прегледано от Националния съвет за тристранно съдействие, само че бе отхвърлено от работодатели и от държавното управление. Въпросът за нощния труд би трябвало да бъде преразгледан до края на 2019 година Водят се необятни полемики за спомагателното заплащане и за вероятни промени в Трудовия кодекс.

 Среди нормални работни часове на седмица на съществена работа, чиновници на цялостно работно време
© Eurofound

Среди нормални работни часове на седмица на съществена работа, чиновници на цялостно работно време

* Източник на графиките е Eurofound.

* Докладът се основава на информация от мрежата на кореспондентите на Eurofound. В него се показва, че данните, показани в прегледа, би трябвало да се поясняват деликатно. Международни съпоставения за дължината на групово контрактуваното работно време може да са проблематични, тъй като не всички страни събират данни, а даже и където такива има, данните от разнообразни източници може да не подлежат на прецизно съпоставяне. Предизвикателство е да се съпоставя работното време в другите страни и тъй като данните за нормалното седмично работно време не взимат поради фактори като ексклузивен труд, дължина на годишен или други форми на отпуск, потребление на гъвкави форми на организация на работното време.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР