Хората страдащи от цьолиакия трябва да следват стриктно строга безглутенова

...
Хората страдащи от цьолиакия трябва да следват стриктно строга безглутенова
Коментари Харесай

Безглутеновата диета носи рискове за сърцето

Хората страдащи от цьолиакия би трябвало да следват прецизно строга безглутенова диета, тъй като консумирането на протеините от пшеницата, ръжта и ечемика може да провокира съществени здравословни проблеми при тях.

Много други хора обаче, целейки да редуцират телесното си тегло залагат на безглутенова диета, като се надяват по този начин да използват по-малко калории и да отслабнат.

Най-ново проучване, оповестено в  British Medical Journal обаче демонстрира, че ограничението на глутена при здрави хора може да е много рисково.

Учените от Massachusetts General Hospital и от Училището по медицина в Харвард (Harvard Medical School) потвърждават, че отводът от консумирането на глутен на практика стопира приема на пълнозърнести храни, които са потребни и лимитират редица болести на сърцето.

За задачите на изследването, лекарите са анализирали данни на 64 714 дами и 45 303 мъже, които не са имали коронарна болест на сърцето. Те са попълвали подробен въпросник за метода им на хранене от 1986 година и са го обновявали на всеки 4 години до 2010.

Учените не са намерили никаква сериозна връзка сред приемането на глутен и риска от сърдечно заболяване. Те обаче са разкрили, че хората ограничаващи приемането на глутен при хранене доста понижават приемането и на пълнозърнести храни, което може да се свърже с нездравословни последствия за сърцето .

Наред с това учените са открили, че диетата без глутен не е сполучлива за понижаване на тежестта, въпреки към момента да е много известна. Хората заболели от цьолиакиа не са се нараснали, до момента в който тези хранещи се без глутен са нараснали броя си три пъти през последните десетина години.

Предстоят още проучвания с цел да може с по-голяма акуратност да се направи връзката сред глутена и сърдечно-съдовите болести, оповестяват от изследователския екип.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР