Хората систематично променят Земята, без дори да забелязват това(снимка: CC0

...
Хората систематично променят Земята, без дори да забелязват това(снимка: CC0
Коментари Харесай

Човекът е променил 20% от земната повърхност за 60 години


Хората систематично трансформират Земята, без даже да виждат това
(снимка: CC0 Public Domain)

В резултат на човешката активност пейзажът на Земята непрестанно се трансформира. Но едвам в този момент учени пресметнаха какъв брой повърхностна повърхност на планетата се е трансформирала през последните 60 години.

Хората трансформират Земята, без да виждат това. Изсичаме тропическите гори, трансформираме степите в пустини и сътворяваме градове и аграрни земи на мястото на гъсти гори. Растенията и почвата – изключително в тропическите гори – гълтам към 30% от антропогенното замърсяване с въглерод, тъй че огромните промени в ландшафта могат да значат триумф или неуспех при осъществяване на задачите на Парижкото съглашение.
още по тематиката
Договорът за климата от 2015 година изисква от страните да положат всички старания, с цел да понижат скоростта на повишение на световната температура, тъй че тя да не се повиши с до 2°C над равнищата от преди индустриалната епоха. Планетата към този момент се е затоплила с 1,2°C и това беше задоволително за увеличение на броя на смъртоносните стихии, повишение на морското ниво и други последствия.

В ново изследване създателите пресмятат, че от 1960 година насам общата горска завивка на Земята е намаляла с близо милион кв. км, до момента в който обработваемите земи и пасищата са се нараснали с почти същото количество. Изследването, оповестено в, сочи, че горските площи на север – в Европа, Русия, Източна Азия и Северна Америка – са се нараснали през последните 60 години, до момента в който в разрастващите се южни страни степента на загуба на гори е пагубна.

Авторите настояват също, че високите цени на петрола, които доближиха връх от $145 за барел през 2008 година, са съдействали за преобразяване на горите в биоенергийни култури. Проучването разпознава бързи промени в земеползването, подхранвани първо от Зелената гражданска война през 60-те и 70-те години, а по-късно от разширението на международните пазари, траяло до 2005 година

Докладът сподели, че към 17% от земната повърхнина трансформират категорията си най-малко един път от 1960 година насам – да вземем за пример, от гори стават пасища. Но в някои случаи едно и също място се е променяло няколко пъти през този интервал. Предвид това, площта на променените райони би била еквивалентна на 32% от повърхността на Земята.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР