Хората ще дават заеми като търговските банки, като ще могат

...
Хората ще дават заеми като търговските банки, като ще могат
Коментари Харесай

Физически лица ще дават заеми като банки

Хората ще дават заеми като комерсиалните банки, като ще могат да избират кой бизнес да финансират със спестяванията си посредством лицензирани онлайн платформи. Така ще може да получават рентабилност от парите си, доста по-висока от лихвите по банковите депозити. Това плануват промени в Закона за общественото предложение на скъпи бумаги, които са пуснати за публично разискване. Те са готови, с цел да бъде прибавен нов правилник на Европейски Съюз за груповото финансиране. Според регламента на Европейски Съюз " групово финансиране " значи срещането на ползите на вложителите със основателите на планове с нужда от финансиране посредством потреблението на онлайн платформа. Например бизнесмен афишира на онлайн платформата, че има потребност от финансиране в размер на 5 млн. лева за построяването на нова постройка. Така всички хора или компании, които са подготвени да финансират плана, могат посредством онлайн платформата да му провиснал финансиране съгласно опциите си. Някой може да взе участие в плана с 10 хиляди лева, а различен с 100 хиляди лева или с 1 млн. лева, до момента в който бъде набрана нужната сума. Колективното финансиране може да става посредством заеми или посредством издаване на облигации от страна на бизнесмените, които имат потребност от финансиране. Онлайн платформите за групово финансиране ще бъдат лицензирани от Комисията за финансов контрол.

Организаторът на онлайн платформа за групово финансиране ще би трябвало да прави оценка на всеки план, който търси средства от вложителите. От риска ще се дефинира лихвата за финансирането. Както при отпущането на заеми от банките, дадените от вложителите пари за съответен план няма да бъдат обезпечени като депозитите. Организаторите на онлайн платформи ще би трябвало обаче да подсигуряват със личен капитали или със застраховка, че съзнателно ще ревизират плановете, които търсят финансиране. Те би трябвало да ревизират дали основателят на плана е осъждан, както и да прегледат счетоводните му документи. Организаторите на платформите ще носят отговорност при груба немарливост при оценката на активи, ценообразуването на заем или изчисляването на кредитна оценка на всеки план.

След затишието през 2020 година - първата година на пандемията, тегленето на бързи заеми през последните месеци мощно е повишено. С това обаче нараства и броят на необслужваните заеми, демонстрира статистиката на Българска народна банка за компаниите, профилирани в бързи заеми.

Най-голям е растежът при заемите със период на връщане до 1 година - съвсем 40%. В края на септември тези заеми доближават 888,6 млн. лева - с 250 млн. лева повече от септември м.г., а спрямо второто тримесечие на тази година нарастването е с 12,1% (95,8 млн. лева.). Вземанията по заеми със период на връщане от 1 до 5 години са за 831,8 млн. лв., което е с 10% повече от преди година, а тези с над 5-годишен матуритет са 1,486 милиарда лева и при тях растежът е 8%. Общо в края на септември вземанията на сдруженията за бързи заеми са 3,488 милиарда лева (2,7% от БВП), което е с 16,5% повече отпреди година. Бързи заеми главно теглят семействата. Въпреки доста по-високите лихви спрямо банковите потребителски заеми, те са търсени от жители, които поради неприятна кредитна история или поради това, че не работят на непрекъснат трудов контракт, нямат достъп до банково финансиране.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР