Хората се оплакват, че заради забавянето на решенията за процента

...
Хората се оплакват, че заради забавянето на решенията за процента
Коментари Харесай

Протест: Искаме да не се прекъсват плащанията на пенсии и социални помощи от ТЕЛК до ТЕЛК

Хората се оплакват, че поради забавянето на решенията за % неработоспособност, се стига до прекъсване на пенсиите за няколко месеца

Протест събра хора с увреждания от Русенско пред постройката на ТЕЛК тази заран. Въпреки влезлите в действие промени, които бяха признати от Народното събрание, те желаят да са сигурни, че правата им ще бъдат напълно предпазени. Причината е горчивият опит, който имат с решенията за % неработоспособност, както и забавянето, което води до прекъсване на пенсиите за няколко месеца, съобщи.

„ Основното ни искане е да не се прекъсват заплащанията на пенсии и обществени помощи от ТЕЛК до ТЕЛК, а самите ТЕЛК-ове да се организират качествено. Не по документи, а да виждат фактическото положение. Няма по какъв начин след 10 години заболяване да имам възстановяване и да ми се смъква процентът, откакто имам утежняване. За тях обаче е значимо да съм лежал в болница, а пък аз съм в ремисия ", споделя Светлозар Лазаров, който е с диагноза множествена склероза. Той споделя и за различен проблем – работодателите не желаят да наемат хора с ТЕЛК.

Пламен Павлов е неработоспособен по рождение с очно заболяване, само че се явява на ТЕЛК през две години. „ Миналата година Национален осигурителен институт апелира ТЕЛК-а ми, върнаха го в НЕЛК, оттова също излязоха със мнение след 4 месеца и действително шест месеца стоях без един лев – обществени, пенсия, всичко беше спряно. Не ме питайте по какъв начин съм живял. НЕЛК излиза с решение за влошено положение, тук ми дават по-ниски проценти, никой не ти изяснява “, споделя той. И упорства да се промени системата, а решението за инвалидите да бъде съответно.

Недоволен е и Николай Трифонов, който е с ТЕЛК след случай в казармата. През годините от 52 % неработоспособност тя е смъкната до 10 % и в този момент той още веднъж се бори за заслужено решение.

Севда Хасанова споделя, че от подаването на документи през предишния февруари едвам през октомври е получила парите си. През това време разчита на околните си, с цел да може да си купува медикаменти и да прави проучвания. Тя упорства всички лекарства, които се употребяват от хората с увреждания, да бъдат безвъзмездни, както и проучванията.

Отдавна чаканите промени в ТЕЛК, с които над 30 болести получават пожизнено решение от лекарските комисии, към този момент са в действие. С тях се облекчават редица периоди и условия при освидетелстването на понижена продуктивност. Освен това се връща остарелият принцип на установяване на степента, при който се вземат поради всички болести.

Започналите и неприключили до 31 януари процедури по осъществяване на здравна експертиза се довършват по реда на новите правила, в случай че са пред ТЕЛК, само че в случай че са пред НЕЛК – по досегашния ред. Хората, които са освидетелствани и преосвидетелствани до влизането в действие на измененията, и те са по-благоприятни за тях, могат да изискат преосвидетелстване.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР