Хората със затлъстяване излизат по-често в болничен. За това предупредиха

...
Хората със затлъстяване излизат по-често в болничен. За това предупредиха
Коментари Харесай

Проучване: Хората със затлъстяване излизат по-често в болничен

Хората със затлъстяване излизат по-често в болничен . За това предизвестиха група откриватели по време на научна конференция в Италия, оповестява Би Би Си.

Учените от Виена, които са изследвали повече от 122 000 души в цяла Европа, настояват, че политиците би трябвало да създадат повече, с цел да оказват помощ на хората в напъните им за поддържане на здравословно тегло.

Проучването им е финансирано от фармацевтичната компания „ Ново Нордиск “, която предлага подкожни инжекции за намаляване. От него са били изключени страни като Ирландия, Малта и Исландия, защото за тези страни не е имало задоволително данни. Наличната информация за останалите европейски страни пък е от 2019 година, прецизират учените.

 Лекар предизвестява за смъртни случаи след банкет на Светът 5 мин. Лекар предизвестява за смъртни случаи след банкет на " Оземпик " (ВИДЕО)  Светът 7 мин. " Оземпик " бебета: Как дами на противозачатъчни и с проблеми зачеват при инжекции за намаляване?  Фалшив „ Оземпик “: Майка на две деца едвам не почина в опит да отслабне Светът 2 мин. Фалшив „ Оземпик “: Майка на две деца едвам не почина в опит да отслабне  Проблем с размерите на зараза: България е в топ 10 по наднормено тегло и затлъстяване в Европейски Съюз България 3 мин. Проблем с размерите на зараза: България е в топ 10 по наднормено тегло и затлъстяване в Европейски Съюз  Лекар предизвестява за смъртни случаи след банкет на Светът 5 мин. Лекар предизвестява за смъртни случаи след банкет на " Оземпик " (ВИДЕО)  Светът 7 мин. " Оземпик " бебета: Как дами на противозачатъчни и с проблеми зачеват при инжекции за намаляване?  Фалшив „ Оземпик “: Майка на две деца едвам не почина в опит да отслабне Светът 2 мин. Фалшив „ Оземпик “: Майка на две деца едвам не почина в опит да отслабне  Проблем с размерите на зараза: България е в топ 10 по наднормено тегло и затлъстяване в Европейски Съюз България 3 мин. Проблем с размерите на зараза: България е в топ 10 по наднормено тегло и затлъстяване в Европейски Съюз

Какво демонстрира проучването?

Една пета от хората с наднормено тегло отсъстват от работа, тъй като имат разнообразни здравословни проблеми. Резултатите варират според от съответната европейска страна, само че като цяло хората със затлъстяване са по-склонни да отсъстват от работа спрямо сътрудниците си, които подържат обикновено тегло.

Водещият откривател доктор Томас Чипионка прикани държавните управления да вземат под внимание констатациите им. „ Последствията за здравето на хората, както и икономическите последствия от затлъстяването са големи. С актуалната наклонност за увеличение на броя на затлъстелите децата – нещо, което се установи в доста европейски страни, политиците би трябвало да са самодейни и да подхващат повече дейности за битка с непотребните килограми “, акцентира доктор Томас Чипионка.

Една трета от европейците в трудоспособна възраст не са дейни. Стресът, COVID-19 и инфлацията също бяха посочени от учените като аргументи за растежа на хората с наднормено тегло и затлъстяване.

Снимка: iStock

Големият проблем съгласно медиците е, че затлъстяването и неправилното хранене са свързани с диабет вид 2, високо кръвно налягане, висок холестерол и нараснал риск от респираторни, мускулно-скелетни и чернодробни болести.

Пробив в лечението

На този декор стана ясно също по този начин, че инжекциите, предписвани при пациенти с тежко затлъстяване и диабет вид 2, могат да понижат риска от инфаркти и инсулти, даже да не доведат до трайно намаляване, оповестява още Би Би Си.

Изследователите са разгледали медицински артикул, съдържащ пептид, който имитира хормона GLP-1 (кара хората да се усещат по-малко гладни). Това е лекарство от ново потомство, което е известно с това, че потиска апетита. За него се твърди, че сполучливо управлява кръвната захар и възстановява тежестта. Подобрява кръвното налягане и равнищата на холестерола в кръвта, с което понижава риска от развиване на сърдечни болести.

Последните резултати от най-новото изследване към момента не са оповестени в профилирано здравно списание, само че бяха показани по време на Европейския конгрес по затлъстяването (ECO) в Италия, разяснява Би Би Си.

Снимка: btvnovinite.bg

Проф. Джон Дийнфийлд изяснява, че този пептид може да има позитивно влияние върху кръвната захар, кръвното налягане или възпалението, както и директно да влияе върху сърдечния мускул и съдовете.

В изследването, извършено от медицински екип в University College London (UCL), са били включени 17 604 пациенти над 44 години от 41 страни. А съгласно учените резултатите са обнадеждаващи.

Анализът обгръща времето преди пациентите да претърпят огромни сърдечносъдови събития – като инфаркт и инсулт, или да развият сърдечна непълнота.

След 20-седмично лекуване 62% от пациентите са изгубили към 5% от телесното си тегло , до момента в който контролната група на плацебо е намалила тежестта си приблизително с 10%. Въпреки това и при двете групи учените са отчели понижаване на риска от инфаркт, инсулт или сърдечна непълнота. Този резултат се забелязвал даже при тези, които макар лекуването, качили килограми.

Според проф. Дийнфийлд това е изобретение с „ значими клинични последствия “ и даже го съпостави с въвеждането на статините (лекарства за намаление на холестерола) в здравната процедура през 90-те години на XX в.

„ Най-накрая разбрахме, че има клас медикаменти, които биха трансформирали биологията на това заболяване. Това е огромен пробив и евентуално ще трансформира кардиологичната процедура “, безапелационен е проф. Дийнфийлд.

Снимка: iStock

Специалистите изясняват, че медикаментът е подобен с „ Оземпик “ – също лекарство за диабет вид 2, за което се твърди, че е пожеланото от звездите в Холивуд.

Експертите обаче предизвестяват също по този начин, че това не е бързо решение за намаляване или сурогат на вярното хранене и ежедневните извършения. Препаратът би трябвало да се ползва единствено под здравно наблюдаване. Честите нежелани реакции включват гадене, разстройство, болки в стомаха, отичане на корема и увеличение на газовете в червата. Освен това след прекратяването на лечението тежестта може да върне.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР