Хората със сърдечни заболявания не трябва да прекаляват с храната

...
Хората със сърдечни заболявания не трябва да прекаляват с храната
Коментари Харесай

За кого е най-опасно преяждането по Великден?

Хората със сърдечни болести не би трябвало да прекаляват с храната по Великден. Това предложи посредством Радио „ Фокус “ – Велико Търново доктор Йорданка Томова, шеф на Специализираната болница за интензивно лекуване по кардиология във Велико Търново. Тя посъветва хората с проблеми със сърцето да заобикалят животинските мазнини – да се хранят най-вече с меса с по-малко мазнини – пилешко, телешко и риба. Препоръчително е да се понижи и потреблението на сол.
" Важно е сърдечноболните да ядат по-малко солени храни, да не досоляват ястията, които употребяват като супи и салати, а също така да заобикалят и скритите соли, изключително в саламите и туршиите, където солта се прибавя като консервант ", уточни доктор Томова. Тя предложи да се акцентира на потреблението на пресни плодове и зеленчуци, които към този момент се продават по пазарите. Кардиологът акцентира, че от извънредно значение е болните да се движат повече и да наблюдават стойностите на кръвното си налягане.
" При най-малкото отклоняване – зной или болки в гърдите, те наложително би трябвало да потърсят своя персонален доктор или кардиолога, който ги следи ", акцентира доктор Томова. Тя заяви, че по време на Великденските празници в Специализираната болница за интензивно лекуване по кардиология ще има дежурни екипи, които ще обслужват пациентите. При потребност ще се правят и инвазивни процедури.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР