Хората със сърдечни проблеми да карат ски само в България

...
Хората със сърдечни проблеми да карат ски само в България
Коментари Харесай

Проф. Сотир Марчев: Хората със сърдечни проблеми да карат ски само в България

Хората със сърдечни проблеми да карат ски единствено в България и да употребяват само инфрачервена сауна. Това сподели пред БТВ проф. Сотир Марчев.

" Ние, кардиолозите, не лекуваме нашите заболели със залежаване. Искаме да обездвижваме хората с инфаркт и то единствено първите два дни. Обездвижваме и хората с изострен миокардит. На всички останали обаче ние им предлагаме придвижване. В този смисъл ските са нещо положително, което усъвършенства освен общото здраве на хората като цяло, само че и на тези със сърдечносъдови проблеми ", изясни той.

В пандемията доста пациенти питали проф. Марчев, какво да пият с цел да си подобрят имунитета. Той им казвал, че положителният имунитет не се продава в аптеката - той се получава посредством положителния метод на живот. Съветвал ги също по този начин да се качват в планината, да се движат и да бъдат допустимо най-активни.

" Това, което предлагаме на сърдечно болните, е да се качват в планината до 2000-2500 метра надморска височина. Това на практика са всички български ски курорти. В непознатите ски курорти, които са ситуирани на височина над 2500 метра, въздухът се разрежда и това основава проблеми при хората със сърдечни проблеми, хипертониците, пациентите с исхемична болест на сърцето и ритъмни нарушавания ", сподели още проф. Марчев.

От думите му стана ясно също по този начин, че във високите планини хората със здравословни проблеми могат да получат неочаквана сърдечна гибел. Причината за това е ниското налягане на кислорода. Децата, качени рисково на някой висок връх, постоянно вършат белодробен оток, който наподобява като пневмония.

" Вятърът, който бие в лицето, нормално води до конвулсия на коронарните съдове в сърцето. Това е инстикт ", означи още експертът. Той предложи на хората със сърдечносъдови проблеми постоянно да носят маска или транспарантен шлем, с цел да избегнат биещият в лицето вятър през зимата.

Много хора съчетават карането на ски с отдъхването в СПА център. Ползите от потреблението на класическа финландска сауна са доста - от възстановяване на настроението до възстановяване на имунитета. Що се отнася до пациенти със сърдечни проблеми обаче, те би трябвало да употребяват инфрачервена сауна. Температурата в нея е към 55 градуса. Тази топлината уголемява съдовете и усъвършенства сърдечната непълнота.

Проф. Марчев акцентира също по този начин, че е целесъобразно в сауната да се седи не повече от 10-15 мин. Сауната не е целесъобразна за хората с разширени вени, както и при тези с мигрена.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР