Хората са в състояние да разпознаят болен човек на снимка

...
Хората са в състояние да разпознаят болен човек на снимка
Коментари Харесай

Болните хора могат да се разпознаят на снимка

Хората са в положение да разпознаят болен човек на фотография към два часа след проявата на зараза, съобщи Франс прес, базирайки се на резултатите от шведско проучване.

Тази дарба болестта да се открива рано по лицеви характерности до момента не е демонстрирана. Смята се обаче, че тя съставлява значимо умеене за оцеляване, наречено "избягване на заболявания ".

"Способността да разпознават заболели може да помогне на хората да заобикалят близостта с тях и да се предпазят от евентуално заболяване, в случай че индивидът е притежател на болест ", изясняват експертите от Института за проучване на напрежението към Стокхолмския университет.

За задачите на изследването откривателите са заели 16 доброволци, както и група оценители.

На единия стадий от опита изследваните лица са били инжектирани с липополизахариди (LPS) - молекули, извлечени от бактерии. Въпросните молекули са стерилни, което значи, че в тях няма живи бактерии. Те обаче провокират мощна имунна реакция и грипоподобни признаци, които се резервират в продължение на няколко часа. По този метод се реализира реплика на остро заболяване, при което организмът се бори с зараза.

На втория стадий доброволците са били инжектирани с плацебо.

Около два часа след всяка инжекция изследваните лица са били снимани. Фотографиите им като "болни " и здрави, след инжектирането надлежно на LPS и плацебо, по-късно са били показани на оценителите. Те са съумели да разпознаят 13 от 16 "болни " - успеваемост от над 80 %.

В разпознаването оценяващите са разчитали на лицеви характерности като неясно лице и устни, подпухнало лице, отпуснати клепачи, зачервени очи, кожа без искра.

Авторите на изследването считат, че откритието им един ден може да се употребява в системи с изкуствен интелект, които ще разпознават по лицето и ще предизвестяват дали човек е на път да се разболее.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР