Хората са, нека си го кажем, сме малко ограничени на

...
Хората са, нека си го кажем, сме малко ограничени на
Коментари Харесай

Учените създадоха камера, която прави напълно цветни снимки в абсолютна тъмнина

Хората са, дано си го кажем, сме малко лимитирани на фона на цялото животинско царство и в случай че не беше интелигентността ни, щяхме да сме изключително беззащитни. Не можем да подушваме неща толкоз добре, колкото кучетата или пчелите; не можем да чуваме толкоз добре, колкото прилепите; даже главното ни осезание, зрението, бледнее в съпоставяне това на животните, които могат да виждат ултравиолетови или инфрачервени лъчи.

Понякога обаче това е всичко, от което се нуждаем като тип. Не можем да виждаме в тъмното, само че можем да измислим инфрачервени камери, които да го вършат вместо нас – в този момент откриватели от Калифорнийския университет, Ървайн, са създали метод да вършат точно такива изображения.

„ Някои системи за нощно виждане употребяват инфрачервена светлина, която не се възприема от хората, а изображения се транспонират на дигитален екран, който демонстрира монохроматично изображение във забележимия набор “, изяснява публикация, описваща технологията, оповестена тази седмица в списание PLOS ONE.

„ Ние се опитахме да разработим логаритъм за изображения, ръководен от усъвършенствани за задачата архитектури изкуствен интелект, при което инфрачервеното лъчение на дадена картината може да се употребява за предсказание на цветовете във забележимия набор на тази картина и надлежно визуализирането й като че ли се възприема от човек “, продължава публикацията. „ Това би направило допустимо цифровото обрисуване на сцена, когато другояче човек е в цялостна мрачевина и е осветлен единствено с инфрачервена светлина. “

 Kismet-IMG 6007-gradient

Кисмет, робот с изкуствена разсъдък с обикновени обществени умения

Но белким към този момент имаме камера, която може да реконструира цветни изображения от инфрачервена светлина? Е, в действителност, не напълно. Важната част не е толкоз камерата, колкото логаритъмът, който екипът употребява за реорганизация на изображенията. Те основават специфичен вид изкуствен интелект, който по-късно образоват да откриват връзки и зависимости сред това по какъв начин наподобяват изображенията под инфрачервения и под забележимия набор.

„ Ние оптимизирахме конволюционна невронна мрежа с архитектура, сходна на U-Net [архитектура, предопределена за бърза и прецизна обработка на изображения], с цел да предскажем изображения от забележимия набор единствено от изображения от инфрачервени лъчи “, се споделя в публикацията. „ Това изследване служи като първа стъпка към предсказването на подиуми от забележимия набор единствено от инфрачервени данни. “

Но до момента в който реконструираните изображения без подозрение са впечатляващи, откривателите признават, че това е единствено „ тестово изследване, което употребява изображения с стеснен подтекст на оптичния пигмент “ – или казано по различен метод, евентуално не може да се употребява изключително към момента. Досега триумфът му се лимитира единствено до лица.

„ Човешките лица, несъмнено, са доста лимитирана група от обекти, в случай че може по този начин да се каже. И триумфа с тях не значи незабавно оцветяване на всевъзможни фрагменти “, споделя професор Ейдриън Хилтън, шеф на Центъра по зрение, диалект и обработка на сигнали (CVSSP) към Университета в Съри, пред New Scientist.

„ Както образец “, изясни той, „ изкуствен интелект, подготвен върху купи с плодове, а не върху лица, ще бъде комплициран от наследник банан, тъй като образованието му включва единствено жълти банани. Изкуственият разсъдък е толкоз образован и справедлив, колкото го вършим ние. “

И въпреки всичко, до момента в който Андрю Браун, водещ създател на проучването, предизвестява, че тези резултати са доста ранни, той споделя и, че с по-нататъшно изследване техниката може да стане извънредно точна.

„ Мисля, че тази технология може да се употребява за прецизна оценка на цветовете, в случай че количеството и разнообразието от данни, употребявани за образование на невронната мрежа, са задоволително обемни, с цел да се увеличи точността “, споделя той пред New Scientist.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР