Хората с увреждания, чиито ТЕЛК решения изтичат и сега чакат

...
Хората с увреждания, чиито ТЕЛК решения изтичат и сега чакат
Коментари Харесай

При забавено ТЕЛК решение няма да спират помощите. Депутатите бяха единодушни

Хората с увреждания, чиито ТЕЛК решения изтичат и в този момент чакат преосвидетелстване минимум по половин година до издаването на ново, няма да губят права и ще продължат да получават пенсиите си за неработоспособност. Това взеха решение депутатите на второ четене. Предложението беше на омбудсмана Диана Ковачева.

Няма да им се прекъсва и финансовата и целева поддръжка, в това число безплатните винетни стикери, право на персонална помощ, асистентска поддръжка, разнообразни данъчни облекчения.

Законодателни промени бяха признати единомислещо.

Те ще подсигуряват, че при закъснение на ТЕЛК, хората с увреждания към този момент няма да остават без финансова поддръжка, само че
с цел да бъдат обезпечени обществените им заплащания в точния момент,
решенията би трябвало да се издават в период от три месеца, другояче ще се смятат за просрочени.

Регионалните здравни инспекции ще имат ангажимент да подават информация до, НЗОК, Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията за хората с увреждания, Национална агенция за приходите и общините до 20-о число на всеки месец.

Регионалните здравни инспекции имат към този момент задължението да изпращат информация за нуждата за
явяване пред ТЕЛК
най-малко четири месеца преди приключване на периода на експертното решение. Заинтересованите от своя страна ще следва да подават заявката за преосвидетелстване не по-късно от три месеца преди приключване на валидността на медицинския документ.

Законопроектът планува още хората, които не престават да взимат пенсиите си и другите типове поддръжка, и в следствие им бъде избрана понижена продуктивност, тип и степен на увреждане, водещи до понижаване или отпадане на отпуснатата поддръжка, да не възвръщат получената допълнително сума.

Промените ще обзет и неприключените производства, при които има закъснение и хората няма да губят правата си.

Народните представители
поддържаха и друга смяна,
която проф. Ковачева предложи – право на месечна финансова поддръжка в оптималния размер по член 70, т.5 по Закона за хората с увреждания да получават хората, на които заради гибел на родител им е отпусната наследствена пенсия, вместо такава за неработоспособност.

Същото ще важи и за хората с над 90% степен на увреждане и с избрана непозната помощ, на които се дава пенсия за военна неработоспособност. До момента размерът на пенсиите им бе непосредствен до обществените. Става въпрос за 147 военноинвалиди, които
ежемесечно са ощетявани
с повече от 130 лева, а от т.г. към този момент с над 160 лева Това са жители, които са изпълнявали военния си дълг към страната, а битката на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите за тази значима смяна е още от 2019 година

С решението от през днешния ден се дава опция и на хората с пенсия за гражданска неработоспособност, с право на непозната помощ, да получават месечна поддръжка като тази на военноинвалидите. Това са жители, които са
потърпевши при осъществяване на гражданския си дълг
или инцидентно, вследствие дейностите на органите на властта при осъществяване на служебните задания на тези органи. Към момента в България хората с подобен тип пенсия са към 13 индивида.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР