Хората с различни психични отклонения, дементноболните, хората с умствена изостаналост

...
Хората с различни психични отклонения, дементноболните, хората с умствена изостаналост
Коментари Харесай

`Над 250 са възрастните с умствена изостаналост във Великотърновско, а резидентната грижа - за 60 души

Хората с разнообразни психологични отклонения, дементноболните, хората с умствена назадничавост са част от обществото ни и им изискуем съответна грижа. И до момента в който страната разгласи в обществената си политика и стратегията за дълготрайна грижа, че тази група хора са ѝ предпочитани, а преди този момент стартира закриването на домовете за тях, в този момент построените центрове от фамилен вид поемат пациентите от закритите домове, само че не и хората, останали и преди този момент отвън грижата. Отделно се регистрира, че тази група хора със характерни потребности от обгрижване непрестанно се усилва. До края на годината от Министерски съвет се чака да бъде призната националната карта за обществените услуги за идващите 10 години.  



В община Велико Търново обществените изследвания са открили, че над 250 са възрастните с друга степен на умствена назадничавост, а единствената институция, където за тях се поставя по този начин наречената резидентна грижа или 24-часово обслужване, е в село Церова кория и е за 60 индивида. Настанени са 45. Четирите къщички, предлагащи съвършени социално-битови условия, не може да бъдат употребявани изцяло, тъй като не може да бъде открит личен състав, който да обгрижва хората с умствена назадничавост. 



Комплексът за обществени услуги за хората с умствена назадничавост във великотърновското село Церова кория работи от средата на декември предходната година. В три от четирите къщички бяха преместени 43 дами и мъже със междинна до тежка степен на умствена назадничавост от закрития дом в село Пчелище. От няколко дни в комплекса са изпратени още трима души от вкъщи в сливенското населено място Качулка. Къщичките в Церова кория са направени с европейско финансиране, а личният състав е по друга европейска стратегия. От 1 юли активността би трябвало да премине напълно на държавна прехрана, само че републикански бюджет няма и ще се наложи издръжката да се обезпечава от общината, която също е без обновен бюджет.  



15 са свободните места в обществения комплекс в Церова кория. Чакащи има доста, само че няма кой да се грижи за хората с умствена назадничавост, съобщи Росица Димитрова, шеф на общинската обществена и здравна дирекция в община Велико Търново:  

„ Нуждата е голяма за лицата с умствена назадничавост. Над 250 са последните разбори, които правихме при започване на годината за потребностите на националната карта. Тези 15 места, които остават в къщата, можем да запълним с консуматори, в случай че имаме интерес от страна на експерти да стартират работа в тези центрове, т.е. липсва ни човешкият запас, който да се ангажира с 24-часовата грижа за лицата с умствена назадничавост. Инфраструктурата е построена, обзавеждането и оборудването е реалност, листата на човешки запас попречва все още да запълним цялостния потенциал на центъра в Церова кория “. 

29 медици, обществени служащи, болногледачи и санитари са назначени в обществения комплекс за хора с умствена назадничавост в Церова кория. За да бъдат настанени още 15 нуждаещи се от денонощна грижа, трябват още 10 души личен състав. Заплащането не е ниско, санитарите са с по над 1200 лв. съществена заплата, проблем е естеството на работата, споделя Росица Димитрова, която е и някогашен обществен министър. 

„ Стараем се да им осигурим фамилна среда и ненапълно се вижда, че съумяваме, има какво да се желае още. Това е двустранен развой. Ние не можем единствено ние да го осигурим, в случай че и те самите не са отворени, не одобряват, не желаят, не дават от себе си. При нас по-голямата част са с умерена и тежка степен на умствена назадничавост и с такива лица в действителност доста мъчно се работи. Необходимо е доста самообладание, с цел да могат да реализират нещо, доста повторение, проявление и освен личният състав да го прави, а и те един на различен. По-съхранените могат да оказват помощ на по-тежко повредените. По този метод се случва “, изяснява директорката на обществения комплекс за хора с умствена изостаналост Димитрина Борисова.  



Само 7 от настанените в обществения комплекс за възрастни с умствена назадничавост в Церова кория са дееспособни, един е под лимитирано забраняване, а останалите 37 са сложени под цялостно забраняване. Имат изцяло оборудвани стаи, санитарни възли, трапезария, където се събират да гледат телевизия или да рисуват, кухни, където оказват помощ при готвенето като част от трудотерапията. Има и медицински кабинет. Медицинската сестра Силвия Караангелова означи: 

„ Водим ги на прегледи, когато се постанова, било за кардиолог, на ендокринолог, на експерт, когато се постанова, с изключение на лечението, която си върви тук. Нямаме проблеми с медикаментите, работим с две аптеки, постоянно ги получаваме по рецептурните книжки, има и хора на свободен достъп с медикаментите, няма проблеми “.  

„ Налага се всеки ден да обясняваме, че прозорецът би трябвало да се затваря, когато вали, че би трябвало да се къпят всеки ден, че се яде на масата, че ръцете и зъбите би трябвало да се мият. Те не са като нас да схващат, би трябвало да им обясниш. Имаме слепи хора, които мъчно се ориентират в новото пространство, в остарелия дом бяха привикнали. В всекидневието няма съществени компликации, преодоляваме ги “, споделя общественият работник Ина Щербина. 



„ Не е единствено грижа като къпане, обличане. Трябва малко по-самостоятелно да се учат да провеждат всекидневието си, сами да си оправят леглата. Много проличава, когато се занимават с тях, че те единствено под надзор могат да се изкъпят към този момент, а не да чакат някой да го направи. Ежедневно те посещават съпътстваща обществена услуга в разнообразни действия и съгласно техните ползи с разнообразни експерти “, добавя директорката на комплекса Димитрина Борисова.  

В другата къщурка от обществения комплекс – в трапезарията с огромния тв приемник по диваните са се свили тежкоболните пациенти, едни си приказват, други се поклащат в цялостен ступор, две от дамите оцветяват на една от масите. В дъното с тил към останалите, седнала в инвалидната си количка, пред доста цветни моливи и рисунки е талисманът на комплекса. Ангелинка обича да рисува, да се пече на слънце, да си играе на топка с останалите и с неспокойствие чака с групата да отидат след няколко дни на море.



Снимки: Здравка Маслянкова

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР