Хората с по-нисък жизнен стандарт са първите потърпевши вследствие на

...
Хората с по-нисък жизнен стандарт са първите потърпевши вследствие на
Коментари Харесай

Проучване: 10 % от българите вече не издържат финансово

Хората с по-нисък витален стандарт са първите пострадали в резултат на рестриктивните мерки, наложени от изключителното състояние поради рецесията с COVID-19. Това сподели в изявление за „ Фокус “ социологът от Агенция „ АФИС “ Стефан Георгиев. Анализът е въз основа на данни от национално представително изследване на социологическата организация, осъществено посредством телефонно изявление на 2085 пълнолетни български жители в интервала 11-13 април. Стефан Георгиев изясни, че се следи тревожна наклонност на повишаване на отрицателни упования и отрицателни настройки по отношение на близкото бъдеще.
Стефан Георгиев разяснява, че месец след въвеждане на изключителния режим на въпроса - какъв брой време можете да издържите финансово, в случай че изключителното състояние продължи, 10% от респондентите споделят, че към този момент не устоят. 5% дават отговор, че могат да устоят още към седмица, а 31% могат да оцелеят още към месец.
„ Прави усещане, че първите пострадали в резултат на изключителното състояние са хората с по-нисък витален стандарт. От тези, които споделят, че живеят по-трудно, 47% споделят, че те самите или различен член на тяхното домакинство към този момент са изгубили работно място, 40% споделят, че са пострадали от редуциране на работното време, а други 39% споделят, че става въпрос за закъснение при погашение на възнагражденията. Това ни споделя, че тези, които живеят най-трудно, които нормално са най-близо до финансовата пропаст, са и първите жертви на последвалите ограничения от изключителното състояние, което автоматизирано приказва за едно внезапно повишаване на бедността. Можем единствено да гадаем какво би се случило, в случай че изключителното състояние продължи, изключително в случай че няма доста бързи и ефикасни дейности от страна на страната, която под една или друга форма би подкрепила точно тези, които се нуждаят най-вече от поддръжка в този миг “, добави социологът.
Всичко за ковид следете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР