Хората с домашни любимци знаят колко трудно е да се

...
Хората с домашни любимци знаят колко трудно е да се
Коментари Харесай

Пътуване с котката в чужбина - какво трябва да знаем?

Хората с домашни любимци знаят какъв брой мъчно е да се откри човек, при който да оставят правилния си другар, когато пътуват. Някои от тях прибягват до това да ги оставят в хотел за домашни любимци, само че за никого не е загадка, че те са скъпи и тази опция не е комфортна за всеки. А някои даже се тормозят да оставят домашния си любим на грижите на други хора. Затова от ден на ден хора избират да ги взимат със себе си по време на пътешестване.

Има някои условия при пътешестване с котката в чужбина. В тази публикация ще ви срещнем с тези условия, с цел да се подготвите авансово и да сте спокойни, че няма да ви върнат назад, поради не спазени наредби.

Тъй като България е страна членка на Европейския съюз, едно от условията за взимане на домашния ви любим със себе си в страните членки, е котката да има навършени 3 месеца. Ако към момента не е навършила 3 месечна възраст, може да напусне рамките на страната с наличието на майката. Необходимо е животните да се снабдят с декларация от шефа на БАБХ в съответната област, че майката не е имала контакт с диви животни.

Друго изискване е, че котката би трябвало да има котешки паспорт по съответен пример, включващ избрани характерности като данни на притежателя, изложение на животното, идентификацията му, имунизация, серологичен тест, информация за отнасяне на кърлежи, отнасяне на ехинококи, клинични прегледи и заверка. На котката би трябвало да бъде подложен микрочип, който би трябвало да бъде тестван няколко дни по-късно от компетентност. След слагането на микрочипа, би трябвало да бъде сложена и ваксина срещу бяс. След слагането на котешка ваксина, животното следва да прекара 21 дни в инкубационен интервал и чак по-късно ще му бъде позволено да пътува.

Важно е да ви предупредим, че котката би трябвало да бъде прегледана от ветеринар един ден преди пътуването, като е належащо прегледът да е обозначен в паспорта на животинчето с автограф и щемпел. Също по този начин в същия ден би трябвало да бъдат осъществени вътрешно и външно обезпаразитяване на котето.

Пътуването на котката до Обединеното кралство изисква животното има има подложен подкожен микрочип, имунизация срещу бяс, паспорт, отнасяне против плоски червеи и организация на пътуването с лицензирана транспортна компания.

 Транспортна чанта за котки

Пътуването на котка отвън Европейския съюз се реализира още веднъж посредством паспорт, като е значимо той да бъде по стандартите ISO 11784 и ISO 11785, в противоположен случай има възможност да не бъде разпознат при съответната инспекция. Трябва също да бъде подложен микрочип, който да бъде отразен в паспорта на котката. В паспорта би трябвало да бъдат отразени също отнасяне против ехинококоза и ектопаразити, както и да бъде посетен ветеринарен доктор, ден преди пътуването, който да извърши общ обзор на животното (той също се отразява в паспорта).

След като извършите тези условия за пътешестване с котка в чужбина, вие можете да вземете вашата котка с вас по време на пътуването, без да се безпокоите, че ще имате проблеми, свързани с пътуването на животното. И не забравяйте да вземете комфортна транспортна чанта със себе си, когато пътувате с котето. Пожелаваме на вас и вашата котка лек път и радостна почивка!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР