Хората с атопични състояния - като астма, екзема и сенна

...
Хората с атопични състояния - като астма, екзема и сенна
Коментари Харесай

Астмата и алергиите може да намалят риска от COVID-19

Хората с атопични положения - като астма, екзема и сенна хрема - са свързани с понижен риск от развиване на COVID-19, считат учени. Атопичните положения са алергични болести. Например, атопичната астма е астма, която се задейства единствено от алерген.

Разбирането на това какво прави хората по-податливи на зараза обаче може да даде скъпа информация за това по какъв начин се развива и популяризира COVID-19. Това познание може да помогне за отбрана на хората, изложени на риск от тежко заболяване.

Изследователите, които са от институции в Обединеното кралство, само че главно основани в Queen Mary University London (QMUL), организираха изследване, основано на популацията, с цел да схванат повече. Проучването е проследило 15 227 участници от май 2020 година до февруари 2021 година

Участниците попълнят базов въпросник за евентуалните признаци на COVID-19 и резултатите от всички проби за COVID-19.

Екипът също по този начин събра детайлности за евентуалните рискови фактори, в това число информация за: социодемографски фактори, специалност, метод на живот, тегло височина, приложимост на медикаменти, имунизационен статус, диета и добавки дълготрайни медицински положения.

По време на изследването са регистрирани 446 случая на COVID-19. Това значи, че съвсем 3% от участниците, приключили изследването, са развили болестта.

Всички по-долу са свързани с нараснала възможност от развиване на COVID-19: претъпканост на семействата, визити с други семейства през миналата седмица, визити на закрити публични места, специалности на първа линия, като се изключи здравните и обществените грижи, азиатска английска етническа принадлежност.

След поправяне на фактори, които въздействат на излагането на SARS-CoV-2, азиатската английска етническа принадлежност и високият ИТМ към момента бяха свързани с нараснали шансове за развиване на COVID-19.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР