Хората, подложили се на диета, за да избегнат риска от

...
Хората, подложили се на диета, за да избегнат риска от
Коментари Харесай

2в1: Хранителен режим помага срещу високо кръвно и депресия

Хората, подложили се на диета, с цел да избегнат риска от високо кръвно налягане, е по-малко евентуално да бъдат наранени от меланхолия , сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Диетата DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), за която бе открито, че понижава високото кръвно налягане и равнището на неприятния холестерол , може също да намали риска от меланхолия.

Въпросният хранителен режим е основан върху консумация на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, като се предлага използването на нискомаслени млечни артикули и ограничението на продуктите, съдържащи наситени мазнини и захар.
 н Промените в метода на живот, като промяната на хранителния режим, постоянно са желани пред приемането на лекарстваThinkstock/Getty Images
" Депресията е по-честа срещана у хората, които имат проблеми със запаметяването , високо кръвно налягане и високо равнище на холестерола , както и у прекаралите инсулт “, изясни ръководителят на проучването Лоръл Чериан от Медицинския център към университета Ръш в Чикаго.

„ Промените в метода на живот, като промяната на хранителния режим , постоянно са желани пред приемането на медикаменти, тъй че искахме да установим дали диетата е ефикасна за понижаване на риска от меланхолия ".

Изследването обхванало 964-ма участници на междинна възраст 81 години, чието здравословно положение било следено към 6 години. Те били разграничени на три групи според от това какъв брой прецизно съблюдават диета DASH , средиземноморска диета или обичайната западна диета , която включва огромно количество наситени мазнини и алено месо, малко плодове и зеленчуци.

Било открито, че двете групи, които прецизно спазвали диета DASH, били с по-малък риск от меланхолия спрямо участниците, които не я спазвали прецизно.
 плодове и зеленчуци Диетата DASH е основана върху консумация на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, като се предлага използването на нискомаслени млечни продуктиThinkstock/Getty Images
За тези, които я спазвали най-стриктно, рискът да бъдат депресирани бил с 11 на 100 по-малък, в сравнение с за участниците, които минимум се придържали към нея. И назад, колкото по-стриктно била спазвана западната диета , толкоз по-голям бил рискът от меланхолия.

Получените резултати свързват диетата с понижен риск от меланхолия , само че не потвърждават, че тя го намалява.

Резултатите от проучването ще бъдат показани на годишната конференция на А мериканската академия по неврология в Лос Анджелис
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР