Хората по света живеят по-дълго, а животът става по-скъп. Може

...
Хората по света живеят по-дълго, а животът става по-скъп. Може
Коментари Харесай

Пенсионирането по света: 75 е новото 65

Хората по света живеят по-дълго, а животът става по-скъп. Може би е време за преосмисляне на времевата линия за овакантяване на работната мощ.

Приключване с работата в 60-те им години е задачата на доста трудещи се по света – навършването на 65 година отваря златен портал към пенсионирането. Въпреки това концепцията за отдръпване от работната мощ, когато човек е в 60-те си години, не наподобява реалистична или даже рационална за доста хора, изключително в този момент. Някои водещи финансисти споделят това.

През март компанията за ръководство на активи BlackRock разгласява годишното си писмо до акционерите. В него основният изпълнителен шеф Лари Финк насочи предизвестие към трудещите се, които се надяват да се пенсионират удобно и финансово подсигурени в 60-те си години. На фона на увеличаващата се дълготрайност на живота в международен мащаб, разпадащите се мрежи за обществена сигурност и увеличаващите се разноски за живот, Финк предизвести, че пенсионирането на 65 година няма да е допустимо за мнозина, а даже и за множеството хора.

" Пенсионирането е доста по-трудно, в сравнение с беше преди 30 години ", споделя Финк. " И ще бъде доста по-трудно след 30 години ".

В интервала 2000 – 2019 година продължителността на живота в международен мащаб се е нараснала от 67 до 73 година От Организация на обединените нации чакат до 2050 година един на всеки шестима души по света да бъда на възраст 65 година или повече. Със застаряването на населението скоро доста страни ще доближат точка, в която повече хора напущат работната мощ, в сравнение с се причисляват към нея. Във Англия тази точка може да бъде достигната до 2029 година, в Бразилия - до 2035 година, в Индия - до 2048 година, а в Съединени американски щати - до 2053 година

" Продължителността на живота във Англия продължава да нараства от средата на 50-те години на 19-и век ", споделя пред BBC Ребека Сиър, учител по население и здраве в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина, предава Дарик. " Възрастта за пенсиониране обаче не се е трансформирала толкоз доста ".

На фона на фрапантната смяна на здравния и икономическия пейзаж, дали пенсионирането на 65 година към този момент не е напълно нереалистична цел в актуалния свят?

Произволен стандарт?

" Не единствено, че целевата възраст за пенсиониране не се трансформира в крайник със актуалните условия, само че също по този начин е неразбираемо за какво дъравите са се фокусирали толкоз доста върху средата на 60-те години като възраст за пенсиониране ", споделя Гал Уетстийн, старши икономист в Центъра за проучване на пенсионирането в Бостънския лицей. В прочут смисъл, това е " груба преценка ", предопределена да изведе хората от работната мощ в самия завършек на техния живот.

Въпреки това доста държавни стратегии не престават да я употребяват като стандарт. В Съединени американски щати федералната стратегия за здравно обезпечаване Medicare сега е налична единствено за хора на възраст 65 година или повече (има и изключение за по-млади хора с увреждания). Американците имат право да получават цялостните си обществени осигуровки на 67-годишна възраст, което е почти същата възраст, на която жителите на Обединеното кралство могат да получат своята универсална държавна пенсия.

В средата на 20-и век, когато доста от тези стратегии са въведени, продължителността на живота е била доста по-кратка. Във Англия, да вземем за пример, тя е била близо 66 години за мъжете и 71 години за дамите. " В този случай британците биха получавали пенсия едвам в 8% или 10% от живота си, " споделя Крис Пари, преподавател по финанси в университета Кардиф Метрополитън.

Сега обаче " живътът ни се удължава, по-здрави сме по-дълго време до късната междинна възраст и ранната преклонна възраст ", споделя той. " В момента има доста хора първоначално и средата на 80-те си години, които са здрави и се радват на доста деен живот – както физически, по този начин и душевен. "

Променящи се модели на благосъстояние

Накратко, държавните помощи не са предопределени да поддържат хората в 80-те и 90-те им години и не са проектирани за това. Наложените преди време политики за поддръжка на пенсиониралите се служащи до края на живота им, към този момент не са калибрирани към актуалните условия.

И до момента в който някои хора допълват държавните си помощи с капиталови принадлежности, предопределени за пенсионни спестявания, доста някогашни трудещи се не разполагат с задоволително или с никакви персонални спестявания, на които могат да разчитат. Освен това, с увеличението на разноските за живот в изискванията на инфлация, насъбраните спестявания просто не се простират толкоз надалече.

Освен това, благосъстоянието на поколенията, което в миналото гарантираше, че по-младите хора ще разполагат с финансов буфер на по-късен стадий в живота, остава в предишното. " Ресурсите на процедура се предаваха от потомство на потомство, от баби и дядовци на родители на деца ", споделя Сиър. " Сега ресурсите се движат в противоположната посока. За първи път в човешката история, благосъстоянието се движи от поколението родители към поколението баби и дядовци. "

Тази липса на обичайната защитна мрежа принуждава доста трудещи се по света да не престават да работят и след 65-годишна възраст, с цел да генерират задоволително средства за пенсия. Данни от юни 2023 година на щатската застрахователна компания Northwestern Mutual демонстрират, че работещите в Съединени американски щати имат вяра, че " магическото число " за пенсионни спестявания е близо 1.3 млн. $ – благосъстояние, което множеството хора не могат да натрупат до 60-те си години.

За Финк от BlackRock, решението за удобно, модерно пенсиониране включва по-агресивно вложение от по-ранна възраст и работа и след навършването на 65 години. Някои държавни управления към този момент регистрират, че 65 година като възраст за пенсиониране е остаряла цел. Пенсионната възраст във Англия към този момент се чака да се усили от 66 на 67 година в интервала май 2026 – март 2028 година, а след 2044 година може да нарасне до 68 година

Някои специалисти, измежду които и Пари, споделят мнението, че пенсионирането в 60-те години към този момент е повече фантазия, в сравнение с действителност. " Когато става въпрос за пенсиониране, считам, че 75 е новото 65 ", споделя той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР