Хората, отопляващи се на газ веднага ще усетят поевтиняването му

...
Хората, отопляващи се на газ веднага ще усетят поевтиняването му
Коментари Харесай

Експерт: Държавата трябва да спре да регулира цената на газа


Хората, отопляващи се на газ незабавно ще усетят поевтиняването му от през днешния ден с 31%. Потребителите на природен газ имаха потребност от обезщетения. Говорим за 500 000 български жители. Въпреки това една избрана група от политици в Народното събрание реши да ги лиши от поддръжка за цените все още.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria ръководителят на Българска асоциация „ Природен газ “ и изпълнителен шеф на „ Овергаз “ Светослав Иванов.

Тенденцията на цените на газа е за спад, само че въпреки всичко сме надалеч от равнищата на цените, при които страната стартира да компенсира потребителите на електрическа сила. Парите би трябвало да бъдат разпределени заслужено, тъй че да не се изкривяват пазарните връзки. Харчим пари за надалеч по-безсмислени неща.

 
Почти нищо не зависи на българския пазар от пазарния фактор. Цената зависи от това какво ще се схванат държавният монополист „ Булгаргаз “ и енергийният регулатор КЕВР. Никога не се употребяваме от трендовете на международните пазари.
Трябва да спре да се контролира цената и да се въздейства по неестествен път върху цената на природния газ или регулаторът да се отнася равноправно към всички сили на пазара.

Зависимостта от Русия беше известна надалеч преди войната. Но без значение от какъв брой източника „ Булгаргаз “ получава газ, клиентът е жертван на това да получава газ единствено от „ Булгаргаз “, което е неприятно. Това не е пазарно държание.

Благодарение на сътрудниците от „ Булгартрансгаз “ българският пазар е един от най-добре обвързваните със прилежащите пазари, сподели Иванов за интерконектора със Сърбия. Непрекъснато влагаме в инфраструктура за транспорт на газ към прилежащи страни – 3.5 милиарда за последните 5 години, само че единствено 20% от българските общини имат достъп до тази инфраструктура.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР