Хората отклоняват поглед по време на разговор, за да предпазят

...
Хората отклоняват поглед по време на разговор, за да предпазят
Коментари Харесай

Един неочакван знак, че сте добър събеседник

Хората отклоняват взор по време на диалог, с цел да предпазят мозъка си от претоварване, демонстрира ново проучване. Затова спирането на зрителния контакт ни разрешава да се изразим по-ясно – което евентуално е знак, че сме положителни събеседници. Това изобретение оказва помощ да се балансира известния „ експертен съвет “, който предлага да поддържаме зрителен контакт.

Предполага се, че поддържането на зрителен контакт оказва помощ да изградим по-лесно прочувствена връзка с другите. Но това е динамичен развой.

Повечето хора нормално не се взират непрестанно в очите на другия, до момента в който приказват. Зрителният контакт е нещо като танц, където индивидът, който приказва, е по-склонен да гледа встрани повече от оня, който слуша.

В това проучване хората е трябвало да играят игра на асоциации с думи. Резултатите демонстрират, че отклоняването на погледа оказва помощ на участниците да намерят по-лесно вярната дума. Когато ги карат да поддържат зрителен контакт, до момента в който се пробват да се сетят за някоя по-трудна дума, това е лишило повече време. Обяснението е, че взирането в очите на другия подтиква мозъка. Тъй че той автоматизирано ви принуждава да отклонявате взор, с цел да съхраните когнитивни запаси.

Това се случва единствено при търсене на сложни думи. Когато думите са лесни, за хората е относително елементарно да поддържат зрителен контакт.

Авторите на проучването заключават:

„ …зрителният контакт затруднява процесите на когнитивен надзор по време на генериране на думи. Този резултат демонстрира, че успеваемостта на когнитивния надзор при диалог е до някаква степен повлиян характерно от зрителния контакт. “

Източник: PsyBlog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР