Хората, на които не им стига стаж за пенсия, могат

...
Хората, на които не им стига стаж за пенсия, могат
Коментари Харесай

Ако ще купувате стаж за пенсиониране - сега е моментът

Хората, на които не им стига стаж за пенсия, могат да си купят подобен по-евтино до края на юли, припомнят от Pariteni.bg.

В момента минималният застрахователен приход е 710 лв., а един месец стаж се пресмята като В момента месец недостигащ стаж коства 19,8% от тази сума или 140,58 лева Година стаж коства 1686,96 лева, а цялостните 5 години, колкото е позволено по закон да си купите - 8434,8 лева

От 1 август обаче минималният застрахователен приход се покачва на 780 лв., което значи и повишаване на стажа за пенсия. Или от тази дата за един месец би трябвало към този момент да платите 154,44 лв., като нарастването ще бъде с 13,86 лв.. За година стаж обаче сумата скача на 1853,28 лв., а за цялостните 5 години – 9266,40 лв..

Закупеният по този метод стаж може да бъде единствено за трета категория и хората, които желаят да се пенсионират авансово, няма да могат да се възползват от тази алтернатива. Могат да се купят години за времето на следване във висше образователно заведение. Формата на образование няма значение – постоянно, вечерно или задочно.

Не можете обаче да платите за период, който е по-дълъг от продължителността на образованието за добитата ви във ВУЗ компетентност. Тези от висшистите, които са траяли да следват и получават научна степен, също могат да платят за времето на докторантурата си.

От 1 август се покачват и осигуровките на самонаетите, както и здравната вноска за тези, които си я заплащат сами – безработни, приключилите приблизително обучение, които към момента не имат и не работят и т. по този начин здравната вноска става 31,20 лв. на месец при 28,40 до края на юли.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР