Хората може някой ден да имат способността да възстановяват крайниците

...
Хората може някой ден да имат способността да възстановяват крайниците
Коментари Харесай

Учени откриха ДНК ключ за регенерация на цялото тяло

Хората може някой ден да имат способността да възвръщат крайниците си, откакто учените от Харвардския университет откриха ДНК ключ, който управлява гените за регенерация на цялото тяло.

Някои животни са способни на изключителни подвизи, като саламандрите, чиито изгубени крака още веднъж израстват, или геконът, който може да хвърли опашката си, с цел да избяга от хищници и по-късно да образува нова единствено за два месеца.

Планинските червеи, медузите и морските анемони отиват още по-далеч, като в действителност регенерират цялото си тяло, откакто са нарязани на половина.

Сега учените са разкрили, че при червеи една секция от не-кодираща ДНК управлява активирането на „ основен надзорен ген “, наименуван EGR, който работи като енергиен комутатор за включване или изключване на регенерацията.

„ Успяхме да понижим интензивността на този ген и установихме, че в случай че нямате EGR, нищо не се случва “, споделя доктор Манси Шривастава, помощник по организъм и еволюционна биология в Харвардския университет.

Учените откриха, че по време на регенерацията компактно опакованата ДНК в клетките им стартира да се разпростира, като разрешава нови области да се задействат.

Хората също носят EGR, и го създават, когато клетките са подложени на стрес и се нуждаят от ремонт, само че не провокира регенерация в огромен мащаб.

Сега учените мислят, че този основен ген е обвързван друго при хората за разлика от животните и в този момент се пробват да намерят метод да доближат до регенеративните му качества.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР