Хората, които са принудени да напуснат работа по инициатива на

...
Хората, които са принудени да напуснат работа по инициатива на
Коментари Харесай

Ваня Григорова, КТ Подкрепа“: Поскъпването на електроенергията ще е пагубно

Хората, които са принудени да изоставен работа по самодейност на работодателя против отплата от най-малко четири заплати, към този момент няма да получават цялостно обезщетение за безработица от Националния застрахователен институт. Тези промени по повод правото на обезпечените лица, изпаднали от пазара на труда, да получат поддръжка от публичното обезпечаване против осигурителните си вноски, прокарани с една от многото промени в Кодекса за обществено обезпечаване през Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване, разяснява в ефира на „ Хоризонт “ специалистът от КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова .
Според синдиката мярката нарушава осигурителните права на служащите, а ръководещите не са се вслушали в тази позиция, съобщи Григорова и показа, че текстовете на законодателните промени са били признати без задълбочени диспути и нужното аргументиране:

Бях и на разискването в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, когато на второ четене след два часа и половина се одобриха трите съществени закона за 2018 година - Закон за държавното публично обезпечаване, за държавния бюджет и за здравната каса -  за два часа и половина съумяха депутатите да гласоподават безчет доста текстове.

Според Григорова българинът от доста време е изгубил доверие за това, че против осигурителните си вноски ще получи почтена отбрана от публичните фондове.

Синдикалният специалист разяснява и друга смяна, която към този момент е призната – правото на обезщетение за безработица  да се придобива при минимум 12 месеца застрахователен стаж през последните 18 месеца, а не както бе до момента: най-малко девет месеца застрахователен стаж от последните 15 месеца. Тя цитира упованията на ръководещите от претекстовете за промените, че посредством тази мярка от фонд „ Безработица “ ще бъдат спестени 63 милиона лв., а сумата от всички оферти и промени, направени посредством закона за Държавната публично обезпечаване,  ще спестят на бюджета 79 милиона лв..

Григорова добави, че спомагателни спестявания за бюджета ще се осъществят и посредством понижаване на периодите за приемане на обезщетение за безработица, както и посредством унищожаване правата за прилагане на болнични дни от безработните при заболяване в границите на първите 30 дни, откакто са останали без работа.

Тя изрази и позицията на КТ „ Подкрепа “, че всички покупко-продажби, свързани с пазара на електрическа енергия и с повишение цената на електрическата енергия за бизнеса, следва да бъдат по-прозрачни и по-публични. Според нея:

През месец август за 17 секунди са направени покупко-продажби за няколко милиона лв.. Нещо, което не е допустимо да се случи. По този метод спекулативно се усилват цените на електрическата енергия, което в действителност може да бъде пагубно за нежна стопанска система като българската. Българската енергетиката, знаете, е натоварена със ужасно доста проблеми и другата тематика в тази област, по която сме на едно мнение с работодателските организации е, че договорите на двата частни ТЕЦ-а с страната би трябвало да бъдат оповестени за неприемлива държавна помощ и по тази причина са заведени няколко тъжби до Европейската комисия. За страдание към момента отговор на тези тъжби нямаме. А това е нещо, от което зависи цената освен за бизнеса, а цената и за ползване на електрическа енергия от семействата. Силно се надявам Европейската комисия най-накрая да съобщи ясна позиция и да признае тези контракти за неприемливи и противозаконни.

Григорова заключи с коментар на думите на Делян Добрев, който в медийно изказване е планувал повишаване на електрическата енергия на свободния пазар от 50 до 90 %:

Това в действителност ще бъде пагубно. Защото ние не можем да си затваряме очите. Ние сме синдикати – сякаш не би трябвало да ни интересува какво ще случи с бизнеса. Но в последна сметка всички разноски, които прави бизнеса, се отразяват и на нас като консуматори и като жители на тази страна. Ние не можем да стоим безучастни.

Запис на изявленията с специалиста от КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР