Хората, които не спазват подобни ограничения, обикновено бъркат двете понятия.

...
Хората, които не спазват подобни ограничения, обикновено бъркат двете понятия.
Коментари Харесай

Каква е разликата между вегетарианството и веганството

Хората, които не съблюдават сходни ограничавания, нормално бъркат двете понятия. Ето за какво, в случай че имате предпочитание да се откажете от месото и от други артикули, само че не сте уверени дали желаете да бъдете вегани или вегетарианци, ще ви помогнем да изберете, разкривайки детайлности към двете.

Вегетарианците не употребяват месо, дивеч, риба, миди и всевъзможни месни артикули, получени от животни. В менюто им вземат участие интензивно плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки, семена, млечни артикули, фасул, грах и леща.

Съществуват няколко групи вегетарианци:

Лакто-ово вегетарианци – не ядат месо, само че употребяват млечни и яйчни артикули.

Лакто-вегетарианци – не ядат месо и яйца, а единствено млечни артикули.

Ово-вегетарианци – заобикалят всички скотски артикули, с изключение на яйцата.

 Ово-вегетарианците ядат яйца

Веганите са вегетарианци, които не употребяват никакви скотски артикули или такива със скотски генезис. Това включва и мед, желатин, суроватка, някои форми на витамини. Веганството е метод на живот, чиято цел е да ограничи всички форми на употреба на животните.

И двата вида метод на хранене имат своите последователи и философии, съгласно които почитателите им би трябвало да се хранят с тъкмо избрани храни.

Вегетарианците, да вземем за пример, са срещу убиването на животни за храна, само че не отхвърлят някои такива, които се добиват от тях, като мляко и яйца, тъй като животните не са наранени за техния рандеман.

Веганите считат, че животните имат право на независимост и не са длъжни да доставят хората с храна, облекла, занимания, научни опити и така нататък Те са срещу всякаква форма на употреба с тях, поради които и се отхвърлят от яйцата и млечните артикули.

Чудите се кой хранителен режим е по-здравословен? И двата се придържат към ниско наличие на наситени мазнини и холестерол, както и към потреблението на храни с високо количество витамини, минерали и фибри в състава си.

 Веган меню

И двата включват консумация на плодове, зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнести храни и соеви артикули. Онова, за което би трябвало да бъдете деликатни, е, че това хранене би могло да докара до недостиг на желязо, цинк, калций, витамин D, както и други значими за организма субстанции.

Някои хора считат, че веганството е извънредно лимитирано и мъчно, само че това не е по този начин. Сред разрешените артикули за веганите се подреждат фасул, леща, ядки, семена, тофу, което дава опция за разнообразно веган меню.

Различни веган бургери, веган пици и веган сандвичи елементарно могат да бъдат идеални за режима. За редица ястия елементарно могат да се открият заместители, които да запазят положителния им усет. Млечните артикули могат да бъдат сменени с растително мляко, яйцата – с тофу, а медът с меласа, кленов или оризов сироп. И двата режима на хранене се одобряват за здравословни. След като към този момент знаете разликата сред веганство и вегетарианство, можете да извършите избор за себе си.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР