Хората, които използват GLP-1 лекарства като Ozempic и Wegovy, съобщават,

...
Хората, които използват GLP-1 лекарства като Ozempic и Wegovy, съобщават,
Коментари Харесай

Най-добрите и най-лошите храни за ядене, докато приемате лекарства за отслабване със семаглутид

Хората, които употребяват GLP-1 медикаменти като Ozempic и Wegovy, оповестяват, че характерни храни могат да засилят страничните резултати, изключително гадене и повръщане.

Обикновено богатите на мазнини, мощно модифицирани и сладки храни и питиета, в това число алено месо, газирани питиета и алкохолни питиета, са склонни да отключват тези признаци. Освен това храни с високо наличие на фибри, като зеленчуци, съдържащи скорбяла, могат да влошат страничните резултати.

От друга страна, леките, неподправени храни и елементарната вода е по-малко евентуално да провокират дискомфорт.

Независимо от това, значимо е да се означи, че няма универсално използван диетичен режим за пациенти, употребяващи тези медикаменти, защото самостоятелните реакции могат да варират.

Ето за какво хората могат да дефинират кои храни се понасят по-добре посредством изпробване. Това им разрешава да подсигуряват, че получават нужните хранителни субстанции.

И макар че се акцентира, че поносимостта към храна варира от човек на човек, специалистите споделиха някои прозрения и препоръки за намаляване на страничните резултати на семаглутид посредством избор на храната в диетата.

Защо храните могат да провокират или влошат страничните резултати при хора, приемащи семаглутид

Семаглутидът забавя храносмилането, тъй че лишава повече време на храната да напусне стомаха.

Ползата от това закъснение е, че кара хората да се усещат сити по-дълго, което води до банкет на по-малко храна.

Семаглутид обаче може да направи някои храни по-трудни за понасяне. Богатата на мазнини и мазна храна може да забави храносмилането преди всичко, като в същото време предизвиква стомашно-чревни разстройства, даже при пациенти, които не одобряват семаглутид.

Семаглутидът забавя скоростта на придвижване на червата, което значи, че тези храни могат да останат по-дълго и да причинят признаци. Също по този начин могат да провокират киселини, което е постоянно срещан признак, който хората изпитват, когато одобряват семаглутид.

Има данни, че може да докара и до запек.

Храни, които би трябвало да се заобикалят при Ozempic, Wegovy и сходни медикаменти

За да се сведе до най-малко стомашно-чревния дискомфорт, специалистите оферират минимизиране на приема на избрани типове храни.

Въпреки че всеки човек е друг, специалистите са забелязали трендове в недоволствата на пациентите от странични резултати, до момента в който одобряват семаглутид.

Храните с високо наличие на мазнини – като пържени или мазни храни – и алкохолът са двете най-важни групи, които би трябвало да се заобикалят. Също по този начин е добра концепция да избягвате храни с висок гликемичен показател, ултра-преработени храни и храни и питиета с високо наличие на захар, тъй като те могат да покачат кръвната захар.

Примери за тези храни включват:

  • Пържено пиле
  • Хамбургери и други форми на
  • Вино, бира и алкохол
  • Сирене
  • Ядки
  • Кейл
  • Броколи
  • Боб
  • Масло
  • Газирани питиета, като сода
  • Подсладени със захар питиета като сок

Кофеинът  и пикантните храни също могат да влошат киселините.

Предупреждение: Никаква храна не е неразрешена

Не може да се отхвърли, че механизмът на семаглутид може да усили появяването на странични резултати и някои пациенти са забелязали, че избрани храни могат или да провокират, или да влошат техния дискомфорт.

Въпреки това, специалистите акцентират, че хората не би трябвало да се усещат принудени да изключат избрани храни напълно от диетата си.

Освен това някои храни, като броколи и фасул, обезпечават съществени хранителни субстанции, които не трябва да се подценяват.

Изключително значимо е приема на храни, богати на фибри, протеини и здравословни мазнини, в добре заоблен хранителен проект за цялостното здраве, по този начин и за ръководство на тежестта.

Препоръчва се прецизно наблюдаване на питателните условия на пациентите от подготвени лекари и регистрирани диетолози, когато одобряват медикаменти като семаглутид.

В последна сметка, консултацията е от решаващо значение, защото лекарят не може тъкмо да планува реакцията на индивида към избрани храни.

Може да помислите за храни, които в предишното са причинявали стомашно-чревен дискомфорт, когато не сте приемали медикаменти. Например, в случай че мазните бургери и пържени картофи нормално разстройват стомаха ви, можете да очаквате сходни проблеми, до момента в който сте на семаглутид.

По същия метод, в случай че не сте привикнали да консумирате храни с високо наличие на фибри и да включите плодове и зеленчуци в диетата си, до момента в който приемате семаглутид, може да изпитате нараснало отичане на корема, запек или диария.

Храни и питиета, за които е минимум евентуално да причинят нежелани реакции при Ozempic, Wegovy

Точно както специалистите се двоумят да кажат на пациентите да изключат каквато и да е храна от диетата си, те акцентират, че няма такова нещо като „ Ozempic диета “.

Специфичните диети не работят за всички, защото всеки човек е друг. И това, което може да работи за един човек, не е наложително да работи за някой различен, даже в случай че този някой различен е вашият близнак.

Затова доставчиците се поколебаха да дадат доста съответни образци и избраха да приказват по-широко.

Храните, които е минимум евентуално да причинят странични резултати, са с по-малко фибри, протеини и мазнини. Тези типове храни не предизвикват в допълнение закъснение на изпразването на стомаха и са по-лесни за мелене.

Добре е да приемате храни с по-нисък гликемичен показател, с цел да поддържате кръвната захар постоянна.

Novo Nordisk, който създава Ozempic, :

  • Храни с високо наличие на вода, като супи
  • Бистри, ледено студени питиета

Други препоръки за понижаване на стомашно-чревното разстройство, до момента в който приемате семаглутид

Идентифицирането на съответни храни, които универсално предизвикват или не предизвикват стомашно-чревен дискомфорт, до момента в който приемате семаглутид, е предизвикателна задача.

Изборът на храна е единствено един аспект от пъзела, когато става въпрос за облекчение на стомашния дискомфорт.

За да намалите страничните резултати, помислете за използването на следните рекомендации:

1. Яжте деликатно

Яжте постепенно, дъвчете храната усърдно и спрете, когато започнете да се чувствате задоволени. Избягвайте преяждането.

2. Останете хидратирани

Пазете се от дехидратация, която може да утежни гаденето. Хидратирайте последователно през целия ден, като предпочитате студени питиета без захар като леден чай от джинджифил.

3. Разходете се след хранене

След хранене помислете за разходка и глътка чист въздух. Това може да помогне за облекчение на признаците и попречване на залежаване незабавно след хранене, процедура, която Novo Nordisk не предлага за лица, приемащи Ozempic.

4. Следвайте инструкциите за медикаменти

Придържайте се към характерните инструкции за приложение на вашето лекарство. Инжекционният семаглутид (Wegovy и Ozempic) може да се приема със или без храна. Въпреки това, оралният семаглутид (Rybelsus) би трябвало да се ползва на празен корем, с няколко глътки елементарна вода, най-малко 30 минути преди хранене или пиянство, с цел да се обезпечи оптимална всмукване на лекарството.

Ако установите, че изпитвате неуместни странични резултати, до момента в който употребявате семаглутид, се предлага да потърсите насоки от вашия доктор. В

идеалния случай той предлага да се консултирате с доктор, който е сертифициран по медицина против затлъстяването и е добре осведомен с предписването на медикаменти и хапчета за намаляване.

Заключение

Яденето на избрани храни, до момента в който приемате семаглутид, може да усили или да аргументи странични резултати, свързани с GI, като гадене, отичане на корема и диария.

Лекарството забавя храносмилането, оставяйки пациентите да се усещат сити по-дълго. Въпреки това, колкото по-дълго храната остава в стомаха, толкоз по-вероятно е да аргументи дискомфорт.

Храни и питиета с високо наличие на мазнини, ултрапреработени и с високо наличие на захар, като алено месо, газирани питиета и алкохол, са постоянно срещани виновници. Освен това храни с високо наличие на фибри, като нишестени зеленчуци, също могат да усилят страничните резултати.

Свежите храни и елементарната вода минимум предизвикват дискомфорт, само че специалистите споделят, че няма универсална диета за пациентите, приемащи тези медикаменти.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР