Хората, които имат проблеми със съня, могат да се опитат

...
Хората, които имат проблеми със съня, могат да се опитат
Коментари Харесай

Тежките завивки осигуряват по-добър сън

Хората, които имат проблеми със съня, могат да се опитат да ги решат с по-тежки одеяла, заяви в. "Дейли мейл ".
Специални одеяла с тежести от десетилетия се употребяват лечебно за деца с проблеми в развиването или за усмиряване на тревожни животни. От предходната година такива одеяла се оферират и за възрастни с проблеми в съня.
Клинични тествания демонстрираха, че одеялата, които обезпечават напън, сходен на родителската прегръдка, оказват помощ да по-добър сън.
Няколко научни проучвания стигнаха до извода, че те са потребни освен при бодърствуване, само че и при психични разстройства - от тревога до аутизъм и посттравматично стресово разстройство.
Шведски учени откриха през 2015 година, че одеялата с тежести усъвършенстват качеството на съня при страдащите от бодърствуване, като използваха както справедливи, по този начин и субективни индикатори.
Те обясниха, че този тип завивки обезпечават чувство за пашкул, понижават физическата възбуденост и по този начин улесняват заспиването и заздравяват съня.
Подобно проучване на университета на Масачузетс в Амхърст откри, че тревогата понижава при 63 % от хората, употребявали одеяло с тежести, а 78 % с него се успокояват.
От неврологична позиция стимулирането с напън потиска кортизола и усилва серотонина и мелатонина в мозъка, което понижава пулса и кръвното налягане. Кортизолът се освобождава в стресови обстановки. Високите му равнища се свързват с бодърствуване, тревога и меланхолия.
Серотонинът е невротрансмитер, който оказва помощ за регулирането на вътрешния часовник и естествения цикъл на сън и будуване. Наричат го също "химикалът на щастието ". Мелатонинът е главният хормон, виновен за заспиването. Много хора пият добавки мелатонин против бодърствуване.
Теглото на сходни лечебни завивки нормално е 10 % от килограмите на употребяващия го.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР