„Хората искат стабилност, сигурност, предвидимост - какво ще се случва

...
„Хората искат стабилност, сигурност, предвидимост - какво ще се случва
Коментари Харесай

Нинова с призив към другите партии: Вместо за постове, да говорим за Бюджет 2022 и овладяване на кризата с цените

„ Хората желаят непоклатимост, сигурност, предвидимост - какво ще се случва в идващите месеци. Това минава през работещ парламент и държавно управление. Очакват да създадем държавно управление и да се заемем с най-важните неща. “ Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов “ по Българска национална телевизия.

„ Изключително огромна отговорност е да знаеш, че в ръцете ти е ориста на България и на хората в идващите месеци и години. Ние преживяхме това в 46-тия парламент, когато говорихме с другите партии за държавно управление и дружно с това водихме диалози за актуализация на бюджета. Бяхме диалогични, рационални, спокойни, само че и с възприятието за доста огромна отговорност. И в този момент подхождаме към обстановката по същия метод. Готвим се доста педантично и доста детайлно – от първия ден на Народното събрание какво би трябвало да създадем “, разяснява Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия уточни, че левицата е подготвена с явен и съответен План за първите 100 дни, само че и има дълготрайна визия по какъв начин би трябвало да се развива България за десетилетия напред.

Според нея казусът на проблемите през днешния ден са цените и коронавирус рецесията. „ Драстичното нарастване на цените слага всички на тестване. Затова бихме почнали с първи ограничения във връзка с озаптяване на цените, опити за тяхното понижаване и обезщетения на приходи “, подчертава Нинова. Тя уточни и съответни ограничения за това - понижаване на Данък добавена стойност на електрическата енергия и газта, наложена процедура в Европейския съюз, както и наДДС на храните от дребната кошница – от 20% на 9%.

„ Трябва да създадем всичко допустимо да не позволим от 1 януари да се усилва цената за битовите консуматори “, безапелационна бе Корнелия Нинова.

Според нея лечебните заведения, учебните заведения, детските градини, яслите и библиотеките би трябвало да севърнат на контролирания пазар на ток, с цел да се понижат техните енергийни разноски.

По думите на Нинова би трябвало дасе компенсират приходите на хората посредством нарастване на заплати, преизчисляване на пенсии и помощ на млади фамилии с въвеждане на фамилно подоходно облагане – понижаване на налога на работещи родители с 550 лева на дете.

Като спомагателни ограничения за преодоляване на енергийната рецесия Корнелия Нинова открои основаването на фонд за свръхпечалбите на енергийните сдружения, чиито средствата да се преразпределят към българските дребни и междинни предприятия и към семействата.

Нинова е безапелационна, че би трябвало и да се спре износа на дървесина. „ 1 237 000български фамилии се греят на дърва. В момента цените са високи, дърва няма, а на гръцката граница камионите чакат на опашка да изнасят българската дървесина. Спешно това би трябвало да се приключи, с цел да се подкрепят българските семейства в зимните месеци “, уточни тя.

Лидерът на Българска социалистическа партия е на мнение, че при затваряне би трябвало да има предвидимост и планиране– най-малко месец преди този момент то да се афишира. „ Ако се затварят кина, театри, опери, в същата заповедтрябва да написа – на хората, които затваряме у дома, в това число на самоосигуряващите се, осигуряваме по една заплата. При затваряне на учебни заведения – родителите, които остават да си гледат децата у дома ще получат отплата по една заплата “, даде образец Нинова, акцентирайки, че по този начин се дава време на хората да се приготвят, само че и обезщетителен механизъм, по тази причина че не по тяхна виновност губят приходи.

„ Цялата стратегия, която предлагаме коства 2,9 милиарда лв.. Брутният вътрешен продукт на България е 117 милиарда. Смятате ли, че не можем от 117 милиарда да заделим 2,9 милиарда, с цел да си спасим народа и страната, да ги преведем през зимните месеци и през тази рецесия? Ние считаме, че можем “, отговори Нинова по какъв начин Българска социалистическа партия ще хастари финансово предложенията.

Корнелия Нинова напомни, че от 5 години при ръководството на Борисов Българска социалистическа партия всяка година предлага различен държавен бюджет – процедура, която никоя друга партия не е прилагала. Тя изрази страдание, че интриги, неистини и спекулации са отместили акцента на акцията и никой с изключение на Българска социалистическа партия не приказва за Бюджет 2022.

„ Обръщам се към служебния кабинет: знаем, че готвите бюджет за 2022 година Публикувайте го в този момент, тъй като, в случай че Народното събрание стартира да работи на 20 ноември, до 20 декември няма да има безусловно никакво време за държавно управление и за бюджет “, прикани Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия се обърна и към новите партии: „ Грешите като занапред разпределяте постове. “ Нинова напомни обстановката в 46-тия парламент, в която Българска социалистическа партия организира диалози със синдикати и работодатели, направи добра стратегия за ръководство, само че най-после се е стигнало до това кой ще е министър ивсичко се е провалило. Според нея в този момент се подхожда по сходен метод.

„ Дайте да седнем да забележим какво ще вършим. България е изправена пред тежки рецесии, народът е отпаднал “. Такъв апел насочи тя.

В умозаключение Корнелия Нинова се обърна към българските жители: „ Подкрепете „ Българска социалистическа партия за България “ с номер 33. Ще подсигуряваме сигурност, непоклатимост и предвидимост за вас и за вашите фамилии. Ще бъдем стълбът на разсъдъка в идващия парламент. Ще бъдем диалогичните и предлагащите работещите решения за България и българския народ. “

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР