Хората имат право да изразяват своята позиция, но бих казал,

...
Хората имат право да изразяват своята позиция, но бих казал,
Коментари Харесай

Лозан Панов препоръча да се четат съдебните актове

Хората имат право да показват своята позиция, само че бих споделил, че с цел да може да има осведомен избор, е належащо правосъдните актове да бъдат прочитани . Това съобщи ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов във връзка проблема с Джок Полфрийман.

Той акцентира, че точно затова на уеб страницата на Върховния касационен съд са събрани всички правосъдни актове по случая.

В една нечиста медийна среда даже тези, които не са чели актовете, могат да влияят и да манипулират обществото, предизвести Панов и подсети, че ролята на съда е да оказва помощ за правната просвета на обществото.

Относно задържането на предварително освободения Полфрийман той беше безапелационен, че е значимо правосъдната система да не става съображение за наказание в Страсбург.
 Съдийската гилдия зове да се зачита независимостта на съда
Съдийската гилдия зове да се зачита независимостта на съда

Тя била гаранция за обективен развой

Според него обаче Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет е реагирала несъответстващо и непоследователно с първата и втората си позиция.

" В съответния случай Съдийската гилдия не би трябвало да взима всъщност позиция, да застава на страната на едната или другата теза. Магистратите би трябвало да имат чувството, че органът, приет по закон да брани тяхната самостоятелност, стои твърдо на своето място ", уточни Панов. Според него обаче несъответстващата реакция на колегията не е основала това чувство у магистратите.

Съдийската гилдия абдикира от своите отговорности, вменени в Закона за правосъдната власт, да брани независимостта на магистратит е, отсече ръководителят на Върховен касационен съд.

По негови думи метод, в който се насажда ненавист към магистрати, без значение дали сме съгласни с постановените правосъдни актове, е връщане към столетия, които би трябвало да сме не запомнили.

Припомняме, австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година , излезе предварително на независимост с решение на САС от 19 септември 2019 година
 Съюзът на съдиите предлага на кадровиците във Висш съдебен съвет да подадат оставки
Съюзът на съдиите предлага на кадровиците във Висш съдебен съвет да подадат оставки

Заради реакцията им на сигнала, импортиран от младежите на Вътрешна македонска революционна организация

Няколко дни по-късно основният прокурор Сотир Цацаров сезира Върховен касационен съд с искане да се възобнови производството по условно предварително освобождение на Джок Полфрийман и да се спре осъществяването на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането разследване от подадена от родителите на жертвата в закононарушението Андрей Монов тъжба .

По-късно Върховен касационен съд върна на Софийски градски съд настояването за доокомплектоване на документите, а тази заран, откакто бе оповестено обществено систематизиране на делото, стана ясно, че производството към този момент е изрядно и ще тръгне.

Говорителят на основния прокурор Румяна Арнаудова съобщи , че до момента в който делото не влезе още веднъж във Върховен касационен съд, въпреки и по специфична процедура, Джок Полфрийман е свободен жител и може да напусне страната.

Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов прикани пред " Ей Би Си нюз " австралийските управляващи да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, защото подзащитният му е заплашен от държавните управляващи.
 Христо Монов: Съдиите да си вършат каквото желаят, само че на друго място
Христо Монов: Съдиите да си вършат каквото желаят, само че на друго място

" Калпакчиев, в случай че смее да се разноски по Витошка до Лъвов мост, аз мога, той може ли "

Решението на съда за предварително освобождение на Джок Полфрийман провокира редица отрицателни реакции. Депутатите от разнообразни политически сили се възмутиха от решението.

Младежката организация на Вътрешна македонска революционна организация внесе сигнал до съдийската гилдия на Висш съдебен съвет против Калин Калпакчиев, в който изричат подозренията си към безпристрастността на постановлението на съдията. Висш съдебен съвет обаче трансферира проблема към Инспектората на Висш съдебен съвет, предизвиквайки ответна реакция от страна на Съюза на съдиите в България. По-късно съдийската гилдия прикани да се зачита независимостта на съда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР