“Хората идват и търсят помощ най-вече за очите си -

...
“Хората идват и търсят помощ най-вече за очите си -
Коментари Харесай

38 чифта очила, извадени от дъното на кладенче

“Хората идват и търсят помощ най-много за очите си " - това показа в предаването " Туризмът на фокус " с водещ Ася Александрова игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор.

“Манастирът носи името, което има откогато е основан. Има повече от осем вековна история. Създаден е на едно място, което е близо до върха на планината Черна гора, на която е ситуиран. Там името му е Църногорски, по този начин както е локалното произношение. Като преди 200 години, откакто е бил опустошен малко преди този момент е възобновен, само че изместен на настоящето си място, на 2 км на северозапад от върха. И както е възприето от тези, които са го възстановили носи името и празника на патроните, които има още от самото си учредяване. Това са двама лечители, които църквата уважава. Това са светии от първите епохи на християнството още, които са живеели в Мала Азия, и които са известни с това, че оказват помощ на хората, когато имат болести, молят се пред тях и получават плодородна помощ. Не инцидентно в манастира има и Аязмо, защото е известно и по този начин почитанието на християните към такива извори, които се смятат под покровителството на разнообразни светии, на Света Богородица и на други светии, като чудотворни ".

Разкажете ни за Аязмото, хора с какви здравословни проблеми се надяват лековитата вода да им помогне?

" Може би най-добре за това свидетелства фактът, че до момента като сме почиствали и то единствено в продължение на последните към 7-8 години приказвам, когато сме почиствали Аязмото, защото то е едно кладенче към 2,50, цялото с камък изидано и с каменно дъно. И се чисти понякога, са извадени 38 чифта очила ".

Тоест, оказва помощ на хора с нарушено зрение?

" Да, това демонстрира, че хората идват и търсят помощ най-много за очите си, това е останало и от преданието. Но в годините са закрепени случаи на помощ, и то неща, които граничат с чудото, за хора заболели с онкология, със ставни, ревматични заболявания. Има едно писмо даже, което е мъчно да го прочета на една жена от Дупница, и се пази в манастира. Жената е имала деформиране на стъпало, което съгласно нейното удостоверение, след посещаване на манастира и света литургия, на един от празниците, то се е оправило ".

Това е удивително, което казвате.

" Изумително е да. Ние тези неща не ги афишираме, само че те се пазят в архива на манастира и са едно удостоверение, което е от първо лице, персонално от хората, които са получили помощ от Свети Козма и Дамян ".

Споменахте свети Козма и Дамян. Чии мощи пази Гигинският манастир и по какъв начин те са попаднали в него?

" Всяка една света обител от остарели епохи са пренасяни и съхранявани мощи на най-различни православни светии, почитани от хората, посредством молитвата пред които мнозина са получавали плодородна помощ. Както за здраве, по този начин и за житейски проблеми, по този начин и по повод персонално на тяхното духовно избавление, помощ за битка с враговете. А това е едно поверие, което църквата  грижливо пази, съхранява и държи на него. В тази връзка и в нашия манастир в античност са защитавани мощи на Светите Козма и Дамян и на Свети Панталеймон и на Свети Теодор Стратилат, които по време на езическия режим обаче са били изгубени. Запазена е била единствено кутията ".

Цялото изявление може да чуете в звуковия файл.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР