Хората ги използват не само за покриване на обичайни ежедневни

...
Хората ги използват не само за покриване на обичайни ежедневни
Коментари Харесай

Плащанията с кредитна карта нарастнаха с 25% frognews.bg

Хората ги употребяват освен за покриване на нормални ежедневни потребности като покупка на храна и гориво, само че и за реализация на по-големи планове като фамилни почивки и обзавеждане с мебели и техника за дома.

 

Според специалистите растежът в потреблението на кредитни карти и на междинния размер на преводите с тях се дължи на три съществени фактора.

 

Първият е съживяването на потреблението след Ковид-19.

 

През последната година доста хора осъществиха отсрочените поради пандемията проекти и използваха повече артикули, които поради несигурността на обстановката бяха възприемани като непотребни.

 

Втората причина е растежът на цените от последната година.

 

Тогава доста българи, загрижени за спестяванията си избраха да осъществят покупки с кредитна карта и да възстановят употребяваните суми оптимално бързо, само че да не теглят от банковите си депозити.

 

Третият фактор за възходящата известност на кредитните карти е развиването на технологиите и интеграцията на услуги с добавена стойност за клиента в този финансов инструмент.

 

Например се предлага опция за покупка на артикули на равни вноски в границите на кредитния предел.

 

Всички тези фактори доведоха до растеж на покупките с кредитни карти.

 

Според статистиката на “БНП Париба Лични Финанси ”, броят на преводите в хранителни магазини набъбна с 21 на 100, в бензиностанции – с 34 на 100, а за пътувания – с 41 %.

 

Ръст от една трета се следи и в броя на покупките на артикули на равни вноски в границите на кредитния предел.

 

Средната сума на онлайн преводите доближи 78.2 лв. до момента в който година по-рано беше 60 лв..

 

Тези числа демонстрират, че хората от ден на ден възприемат кредитната карта като желан инструмент за прилагане на заемни средства.

 

Ръстът в потреблението на кредитни карти води и до повишение на финансовата просветеност.

 

Според данните на “БНП Париба Лични Финанси ”, половината от хората изплащат отговорностите си по кредитни карти в границите на гратисния интервал.

 

За съпоставяне, през 2020 година този дял беше малко над 40 на 100. Това демонстрира, че българите употребяват рационално банковите си карти и не изпадат в обстановки на свръхзадлъжнялост.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР