Хората е добре да сменят паролите на електронните си пощи

...
Хората е добре да сменят паролите на електронните си пощи
Коментари Харесай

Експерт от НАП разкри какво да правим заради изтеклите данни

Хората е добре да сменят паролите на електронните си пощи и персоналния си идентификационен код (ПИК) за прилагане на услугите на Национална агенция за приходите поради откраднатите персонални данни, посъветваха от приходната организация.

Това е единствено превантивна мярка, няма нито една опасност за имуществото на жителите или пък, че някой може да вземе заеми от тяхно име, съобщи шефът на дирекция “Комуникации” в Национална агенция за приходите Росен Бъчваров, написа "Труд ".

Няма причина за суматоха, добави той. Но е добре хората да бъдат по-предпазливи, в случай че някой се свърже с тях и им желае данни за банкови карти или банкови сметки. Такава сензитивна информация не трябва да се дава без значение за кого се показва индивидът, свързал се с тях.

Хората е добре да предупредят и околните и роднините си да не подхващат нищо с финансови последствия, преди да се свържат персонално с тях. Например, в случай че човек получи мейл от родственик с молба “изпрати ми пари по тази сметка”, по-добре да не го прави. Не се постанова промяна на персоналните карти поради източените данни, обявиха от Национална агенция за приходите.

Това са удостоверили и от Агенцията по вписванията, Нотариалната камара и Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК), в която членуват компании за бързи заеми. Компаниите за потребителско кредитиране са подхванали ограничения за идентифициране на клиентите си и те не включват единствено персонални данни, които са източени, съобщи юрист Николай Цветанов от името на АОНК.

При отпущането на заем постоянно има миг, в който чиновник на компанията разпознава клиента като се среща лице в лице с него и ревизира персоналната му карта, добави той.

Открадването на персонални данни не е задоволително за приемане на бърз заем с тях. С откраднатите персонални данни не може да бъде продадено имущество на жителите, като кола или апартамент. Такива покупко-продажби стават при нотариус, с нотариална легализация на подписите.

Всеки нотариус има достъп в действително време до данните за персоналните карти и е задължен да се увери, че купувачът и продавачът, явили се при него, са същите от показаните персонални карти. Не се постанова персоналните си карти да сменят даже и 187-те жители, чиито цялостни персонални данни са били източени – имена, ЕГН и номер на персоналната карта. Но рискът при тях е по-голям и по тази причина би трябвало да бъдат по-внимателни.

От Национална агенция за приходите към този момент са се свързали с половината от тях и са ги посъветвали да сменят паролите на имейлите си.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР