Хората, чиито ТЕЛК решения изтекоха в срока на епидемичната обстановка

...
Хората, чиито ТЕЛК решения изтекоха в срока на епидемичната обстановка
Коментари Харесай

Омбудсманът сигнализира за изтекъл срок на ТЕЛК решения

„ Хората, чиито ТЕЛК решения изтекоха в периода на епидемиологичната конюнктура до 31 март 2022 година, техните решения са удължени с три месеца. Онези обаче, на които срокът изтече на 1 април, т.е. незабавно след прекратяването на епидемиологичната конюнктура, са прекъснати незабавно и тези хора остават без права “.

Този проблем от тъжби на пострадали огласи омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент на национална кръгла маса, проведена в Народното събрание от 21 представителни организации на хората с увреждания за разискване на проблемите с медицинските произведения и помощните средства. Форумът бе открит от ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, а в него участваха още депутати от здравната и обществената комисии, представители на Здравната сподели, на министерства и други

Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент уточни, че множеството от хората с увреждания са подхванали ограничения, с цел да удължат периода на ТЕЛК решенията си, само че най-раните дати, които се дават, са през месец май. „ За прочут интервал от време, който не е пренебрежимо дребен, тези хора ще останат без права “, акцентира омбудсманът и добави, че за проблема към този момент е сезирала министрите на опазването на здравето и обществената политика, както и отрасловите парламентарни комисии. 

Проф. Ковачева предложи в най-скоро време да бъде открито решение, с което изтеклите след края на епидемиологичната конюнктура ТЕЛК решения, също ще бъдат удължени с три месеца. На кръглата маса публичният бранител даде публичност на съответни констатации, основани от жалбите на хората с увреждания до институцията. Тя акцентира, че още при разискването на Закона за хората с увреждания е упорствала да бъде основан съответен механизъм за финансиране и даване на медицински произведения и помощни средства за хората с увреждания, съобразени с самостоятелните потребности на всеки човек.

„ Една от значимите тематики, по която успяхме да реализираме нещо, защото нямам тъжби, Вие ще кажете дали е по този начин, е казусът с отводите на органите на обществено подкрепяне да признаят експертните решения, когато са в развой на обжалване. Мисля, че този проблем с член 112 от Закона за здравето беше решен “, сподели още омбудсманът.

Сред проблемите, които открои Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент, бе подготовката на процедурата по договаряне на цената, до която НЗОК ще заплаща съответните медицински произведения, в която упорства категорично да бъдат включени представителите на хората с увреждания и техните организации. Подчерта забавяне с организирането на необятна осведомителна акция, която да направи новата процедура по даване обществено известна.

„ Важно е да се плануват механизми за реализиране на ефикасен надзор върху качеството на предоставяните медицински произведения, помощни средства и уреди, в това число ефикасни механизми за поддръжка на хората с увреждания - тогава, който има проблем с използването им “, означи омбудсманът.

Допълни, че към момента не е ясно и по какъв начин ще бъде решен казусът с експлоатационните периоди на медицинските произведения. „ Това е основен въпрос при създаване на стандартите за качество и опциите посредством тях на процедура да се дават, точно тези медицински произведения, които са подобаващи “, сподели още проф. Ковачева. 

Според нея трайно остава неуреден и въпросът с механизмите, през които ще се актуализират описите с медицински произведения с нови и по-качествени артикули, помощни средства и уреди, както и размерът на отпусканата държавна поддръжка за обезпечаването им. Омбудсманът обърна внимание и на обстоятелството, че описът с медицинските произведения, финансирани от страната, не е обновен от четири години.

Сред недоволствата на жителите, проф. Ковачева уточни, че не са планувани гаранции, че хората с увреждания ще получават нужните им произведения, даже при отвод на компаниите да се включат в процедура по даването им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР