Агенцията за социално подпомагане (АСП) предприе спешни мерки за оказване

...
Агенцията за социално подпомагане (АСП) предприе спешни мерки за оказване
Коментари Харесай

Потърпевшите от бурята могат да получат 1578 лв. еднократна помощ

Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) предприе незабавни ограничения за оказване на поддръжка на фамилиите, потърпевши при на 12 и 13 юни.

Мобилни екипи от обществени служащи посещават засегнатите домове, вършат оглед на нанесените вреди и съветват хората за опцията за разпределяне на еднократна помощ за покриване на случайно зародили жизненоважни потребности, чийто оптимален размер е 1578 лева

За готовността на държавното управление да бъдат подкрепени пострадалите от бурята увери и служебният министър председател Димитър Главчев, който посети гр. Шипка. На място дойдоха също министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Коритарова и представители на Агенцията за обществено подкрепяне.

Главчев разгласи, че образува действен щаб, които да се занимава с проблемите от градушките. Негов ръководител ще бъде вътрешният министър. В щаба Министерството на земеделието и храните, Министерството на превоза и известията, както и Министерството на финансите ще синхронизират дейностите си за справяне с бедствията и възможни бъдещи такива.

До момента от потърпевши семейства са подадени общо 4 заявки за даване на подкрепяне в областите Търговище, Велико Търново и Варна.

В град Шипка, област Стара Загора, са потърпевши домовете на към 30 фамилии. Към момента екип от ДСП-Казанлък прави визити и оглед на вредите. В селата Хаджидимитрово и Енина, община Казанлък, са изумени близо 20 къщи. Очаква се да бъде свикана междуведомствена комисия за оценка на породените вреди от естественото злополучие.

В община Велико Търново, в селата Шереметя, Малки чифлик, Арбанаси, Капиново, Самоводене, Миндя, Церова кория, Пчелище има данни за потърпевши 161 фамилии. В област Плевен са подадени сигнали за провали по 4 жилищни здания в община Никопол.
 Дъжд след градушки в Западна и Централна България Обновена
Дъжд след градушки в Западна и Централна България

Бедствено състояние в Казанлъшко, Нова Загора и Рибарица

В област Сливен , в региона на град Нова Загора и селата Асеновец, Брястово, Караново, Питово, П. Пъдарево и Омарчево, са нанесени материални вреди - счупени покриви, прозорци, климатици на жилищни здания, коли. Няма постъпили сигнали за потърпевши или бедстващи хора. Служителите на Дирекция " Социално подкрепяне " подхващат взаимни дейности с общинската администрация и спешния щаб.

На 17 юни екип е планувано посещаване на екип на ДСП-Тетевен за оглед на имуществените вреди на фамилиите, потърпевши от падналата градушка в област Ловеч, в региона на село Рибарица.

Министерството на труда и обществената политика напомня, че с еднократната помощ при естествено злополучие се подкрепят фамилии, чието законно издигнато и главно жилище е потърпевшо. Помощта се отпуска със заповед на шефа на съответната дирекция " Социално подкрепяне " по подадено заявление-декларация и след осъществена обществена анкета в дома на засегнатите фамилии по сегашен адрес. Констатираните обстоятелства и условия обуславят размера на средствата, които да им бъдат отпуснати, според от нанесените вреди и потребностите на потърпевшите фамилии. Средствата се изплащат по банков път или посредством " Български пощи ".

Семействата, на които е отпусната еднократна помощ за покриване на случайно зародили потребности, имат опция да аплайват и за поддръжка до 2500 лева от Фонд " Социална протекция " на МТСП за закупуване на обзавеждане, съоръжение и ремонтни действия.
 Бедствено състояние в Лясковец и Велико Търново и десетки сигнали в Ямбол и Шумен след бурята Обновена
Бедствено състояние в Лясковец и Велико Търново и десетки сигнали в Ямбол и Шумен след бурята

10 декара житни посеви изгоряха след удар на гръмотевица в град Нова Загора
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР