Хора с увреждания са чакали 4 години, за да получат

...
Хора с увреждания са чакали 4 години, за да получат
Коментари Харесай

Болни чакат 4 години за ТЕЛК, вече ще се вади електронно

Хора с увреждания са чакали 4 години, с цел да получат ТЕЛК. Това е най-дългият период, който е регистриран към края на 2022 година, демонстрират данните в отчета на здравният министър Асен Меджидиев към измененията в правилника за работа на здравната експертиза.
Прочетете още
В страната има едвам 70 комисии за освидетелстване на болните хора. В 15 от тях се е чакало над година, с цел да се получи заветно решение, което е ключът за приемане на пенсии, помощи и асистенти за инвалидите. До 12 месеца пък е междинната дълготрайност в 9 ТЕЛК комисии.

Само 29 се произнасят в законовоопределения 3-месечен период. Между 4 и 6 месеца се чака в 17 ТЕЛК. 

Основните проблеми са в неналичието на лекари и задоволително комисии, а годишно през тях минават над 165 хиляди души. 

Това е повода здравното министерство да предложи тотална промяна на системата. Една от най-важните промени пък е, че комисиите ще станат двойно повече - 150. Поне по една би трябвало да има във всички държавни и общински лечебни заведения, а в университетските и регионалните - по две. В тях ще работят лекари от лечебните заведения, като е наложително да вземат участие и началниците на отделения. Всичко това би трябвало да се случи до месец, откакто измененията влязат в действие.

В момента ТЕЛК няма в 42 държавни и общински болници  и 7 онкологични центрове.

Освидетелстването на лицата ще става на инцидентен принцип, който е сходен на този в делата. Така лекарите ще гледат случаите единствено по документи и без да се вършат клинични прегледи. По този метод хората няма да се разкарат и да се редят на опашки. Целта е да избегне субективния детайл в оценката и да няма подозренията за корупция, тъй като доктор от София няма да познава пациент от Кърджали или Монтана. Предвидено е изключение, само че единствено за тежко болни пациенти на легло, при които оценката би трябвало да се прави на адрес. Явяване на ТЕЛК обаче ще е нужно, в случай че се изгуби цялата налична информация за пациента. 

Ограничава се и броят на вероятните случаи, при които НЕЛК може да връща процедурата за ново разглеждане от ТЕЛК с съответни инструкции. Такава опция се планува еднократно. " При наново обжалване на решението на ТЕЛК в една процедура, НЕЛК не връща решението на ТЕЛК за ново разглеждане, а го взема решение всъщност ", написа още в отчета.

 РЗИ ще уведомяват служебно хората за нуждата от постоянно преосвидетелстване не по-късно от 4 месеца преди приключване на избрания в експертното решение период. Въвежда се и опцията решенията да се пращат и електронно на хората.

За да се понижат случаите, когато ТЕЛК изисква спомагателни проучвания и съвещания, се планува комисиите да имат достъп до електронните здравни досиета на хората.

НЕЛК към този момент ще има и длъжността „ заместник-директор “.

Средната работна заплата в хуманното  опазване на здравето и обществена работа е 2048 лева Това значи, че за един ТЕЛК на месец ще са нужни са към 10 200 лева за заплати. Предвижда се и по-висока дотация, само че се вкарва и нов аршин, който е привързан със периода за изговаряне. Предвижда се поощрително нарастване с към 50% от досегашния размер на финансиране на тази активност, единствено при предварително изговаряне на ТЕЛК, в границите на 2 месеца от постъпване на заявлението-декларация. " Въпреки, че е мъчно да се планува какъв % от експертните решения биха могли да влязат в действие в двумесечен период, защото такава процедура понастоящем съвсем не съществува, като се вземе поради забележителното нарастване на броя на ТЕЛК в страната, бихме могли условно да предположим, че към 1/3 от експертните решения ще попаднат в тази категория ", написа още в претекстовете към препоръчаните промени от здравното министерство. 

През последните три месеца на 2022 година пък са издадени общо 57 673 експертни решения в страната.

Защо се бави ТЕЛК?

Основната причина за този проблем е, че  липсват задоволително фрагменти в системата.   " Причина за закъснение е и опцията за анулиране и връщане на експертното решение от Националната експертна лекарска комисия за ново разглеждане от ТЕЛК, без ограничаване в броя на случаите на връщане. Понякога това забавя окончателното изговаряне с години ", написа в отчета.

Има и местни аргументи, а подобен образец е област Кърджали, където има " огромен интерес " от страна на пребиваващи в Турция хора.

Втори проблем е  продължаващата процедура ТЕЛК да правят клинични прегледи  на лицата независимо, че още през 2018 година, тази опция беше планувана единствено в случаите, когато наличната здравна документи не обективизира изцяло здравословното положение на хората. " Тази процедура на някои ТЕЛК, на всеобщо приканване на хората с увреждания да се явяват пред комисиите, не е целесъобразна от позиция на гарантиране бистрота и безпристрастност в здравната експертиза ", написа още в документа.

Третият проблем е обвързван с  нуждата от синхронизиране на наредбите  на Правилника с тези на измененията в Закона за хората с увреждания. С измененията от 25 януари към този момент има условие районните здравни инспекции да уведомяват служебно хората за нуждата от постоянно преосвидетелстване не по-късно от 4 месеца преди приключване на избрания в експертното решение период.

Четвъртият проблем е обвързван с нуждата от синхронизиране на Правилника със Закона за здравето за опцията съобщаването на решенията на ТЕЛК и НЕЛК на заинтригуваните организации - Национален осигурителен институт, НЗОК, Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията за хората с увреждания и органите на здравната експертиза на работоспособността, да се прави по електронен път. А освидетелстваното лице и осигурителите да се уведомяват с писмо с уведомление за снабдяване или по електронен път.

Петият проблем касае споразумяване на  опцията за подкрепяне в работата и заменяне на шефа  на НЕЛК, посредством нова служба – „ заместник-директор “.

Шестият проблем е обвързван с нуждата от нормативно споразумяване на в ъзможността за прилагане на цялостната информация от записите в електронното здравно досие  на лицата от органите на здравната експертиза.

Седмият проблем касае няколко детайла в организацията на работа на ТЕЛК и НЕЛК -  липса на период , в който би трябвало да даде експертното решения на заинтригуваните страни, липса на правилник ТЕЛК да уведомява лицата за избраната дата за разглеждане на техните документи; несъблюдение на напътствията, дадени от НЕЛК към ТЕЛК при обжалване на експертно решение, което НЕЛК анулира и връща за ново разглеждане от ТЕЛК.

 Какви промени бяха направени до момента?

Една от най-важните е, че хората със забавени решения, само че не по тяхна виновност, към този момент получават парите и помощите си. Това са болните, които са подали заявки за преосвидетелстване не по-късно от 3 месеца преди приключване на периода на експертните им решения, само че в тримесечен период от датата на заявката ТЕЛК не се е произнесъл по тях.

Списъците ще постъпват периодично от здравното министерство и след софтуерната им обработка поетапно ще се правят изключителни заплащания, изясняват от Национален осигурителен институт, предава 24 часа. Това обаче може да се случи при три значими условия - да са подали заявление-декларация за преосвидетелстване минимум 3 месеца преди приключване на периода на експертното решение, да имат планувана дата за преосвидетелстване и да не са се явили на ТЕЛК/НЕЛК заради закъснение в здравната експертиза.

Заварените случаи, където е стартирано произвеждане, също ще бъдат по новия ред, само че без да се вземат поради периодите. Това се отнася за започнатите до 4 месеца след влизането на закона в действие - 29 януари.

Регионалните здравни инспекции ще уведомяват служебно хората за нуждата от постоянно преосвидетелстване не по-късно от 4 месеца преди приключване на периода на решението. ТЕЛК ще има 3 месеца да издаде новото решение и в случай че надвиши този период, това ще се смята за закъснение и валидността на остарялото решение ще се удължава до издаването на ново. Така хората ще могат да употребяват права без спиране, когато нямат виновност за закъснение в преосвидетелстването.

Другата значима смяна, която бе направена в от служебното държавно управление е вкарването на още заболявания за ТЕЛК до живот. Той към този момент се дава за още към 30 болести.

Освен това събирането на заболявания за ТЕЛК да се прави по нова формула. Най-голям % ще се дава и отсега нататък за най-тежкото увреждане, само че към него ще се прибавят 20% от сбора на процентите на останалите увреждания.

Хората с психологични болести към този момент имат право на непозната помощ, даже и при нетрудоспособност под 90%. Преди това право на нея имаха единствено тези с над 90% увреждане, изключение се прави за децата. Изключението към този момент важи и за възрастни с психологични болести, само че зависи от загубата на базисни обществени и основни умения, водещи до неспособност за битие без надзор.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР