Хора от цялата страна пращат помощи на пострадалитеДве седмици след

...
Хора от цялата страна пращат помощи на пострадалитеДве седмици след
Коментари Харесай

Само 2 хиляди дка гора може да бъде спасена

Хора от цялата страна пращат помощи на потърпевшите

Две седмици след потушаването на огромния пожар вилнял 6 дни над Кресненското дефиле, към момента няма публична статистика за нанесените вреди.

Всички институции споделят, че са за милиони левове. Единствено горските чиновници, които първи влязоха в опожарения регион за почистване, оповестиха ужасяващи данни.

По техни сметки са опожарени близо 16 хиляди декара площи, от които 11 хиляди дка са гора.
 14_1  14_2
Огледът е посочил,че от изпепелените 11 хиляди дка гори,само 2 хиляди ще могат сами да се възстановят, останалите са изцяло унищожени.

Картината дни по-късно е грозна и стресираща. Където е минал огънят, цветове няма, всичко е в черно-сиви нюанси. Изгорялата гора стърчи мъртва, а до скоро зелените и тучни ливади в този момент са застлани с пепел.

Най-силно пострадаха от пожара селата Ощава и Стара Кресна. Там изгоряха 6 къщи, популярност богу, бедствието се размина без жертви.

Най-пострадал от всички е дядо Йоско Ковачев. Върху него се стовари целият пъкъл на света. В един ден той загуби брачната половинка си, парцела си, спестяванията, колата.

„ Огънят лиши целия ми живот, труда ми. Гледам този черен смут и не зная от кое място да стартира да разтребвам, споделя дни по-късно 75-годишният дядо Йоско.
 14_4  14_3
Сутринта преди да дойдат огромните пламъци, брачната половинка му получила инфаркт и умряла. Докато индивидът я оплаквал, горящ дворът. Чудел се какво да прави, да погребва бабата или да гаси пламъци. Оставил тялото, сграбчил маркуча, само че пожарът го заобиколил. След като видял,че нищо не може да направи, хукнал да бяга с колата и с натрупа на жена си.

Огънят обаче го настигнал посред пътя и изпепелил автомобила му. Спешният център и пожарникари помогнали на дядо Йоско. Трупът закарали в моргата, а него евакуирали.Дядото имал спестени 1600 лв., само че и те изгорели в пожара.

Единствено оживяло магарето му. Чак след потушаването на пожара дядо Йоско съумя да погребе брачната половинка си Ангелина, а погребението заплати кметът на Кресна Николай Георгиев.Синът му живее в Благоевград и предложил да прибере татко си, само че той изрично отхвърля.

„ За два дни ще умра в огромния град, тук е моя дом, може да е изгорен, само че все някак ще се оправя, споделя дядо Йоско.

„ Щетите ми са доста, най-малко за 10 000 лева, първоначално ще ми би трябвало 1 кубик дървен материал и греди и ламарина за покрива, както и някоя остаряла кола, тъй като без транспорт ще би трябвало да остана заточен, дори самун няма по какъв начин да ида да си купя, подрежда дядо Йоско.

Досега от страната потърпевшите са получили единствено по 325 лв. помощ и толкова.

А огромното гайле на жителите в региона са животните. Те са останали без паша, всичко е изгоряло. Няма от къде да се събере и сено за изхранването на животните през зимата. Над 1000 бройки добитък са застрашени, тръшкат се локалните фермери и стопани.

Те считат,че в случай че страната не им помогне, то стадата им ще измрат или ще бъдат принудени да продават животните или да ги колят.

Затова и община Кресна се обърна с гореща молба за човешка съпричастност и подпомагане към всички български физически и юридически лица, като ги моли да подаряват парични средства, строителни материали и вътрешно обзавеждане за изгорелите къщи и селскостопанските постройки в засегнатите села. Общината е основала организация за приемане на помощи в хранителни артикули и консерви за изхранване на потърпевшите от пожара. Има потребност от всичко – от движимости от първа нужда – одеала, чаршафи, завивки, топли облекла и обувки, строителни материали и фураж, споделят общинарите, които подеха национална акция и не крият,че разчитат на човешката доброта.

А тя не закъсня. От Българска социалистическа партия отпуснаха 10 хиляди лв. помощ, районното мюфтийство раздаде храна на хората.
Фирми обявиха подготвеност да се включат със свои чиновници във възобновяване на къщите с труд и пари.
Частни лица се трогнаха и също изпращат помощи. Проф. Бистра Боева от УНСС е изпратила одеала за потърпевшите от пожара;от Лора Ангелова – Самоков са получени облекла за потърпевшите от пожара;жители от Хасково са изразили подготвеност да дават маси, столове и електрически печки за потърпевшите, откакто се провежда превоз.

Славко Василев от Монтана е декларирал подготвеност да подари 400 бали сено. Фондация „ Сан Марино-М “ започва в Пловдивско лична акция „ Заедно с Кресна “ в помощ на потърпевшите от пожара.

Хора са заделили от личните си пари и са изпратили по сметка кой колкото може- 50 лв., 100 лв.. Хората признаха,че са трогнати от проявената съпричастност.

Те надмогнаха тъгата и проведоха курбан за здраве, над 400 души се стекоха край Ощава и със сълзи на очи се молиха Господ различен път да не им изпраща сходни тествания.

Никой не желае и да разяснява аргументите, довели до огромния пожар. Знаят,че кравар работил заекоорганизация, е предизвикал голямото злополучие, откакто хвърлил незагасен фас от цигара. Хората са на мнение,че пастирът би трябвало носи отговорност солидарно с екоорганизацията,за която е работил. „ Те е трябвало да го инструктират, да си наблюдават служащите какво правят, в този момент към този момент е късно, вредите са непоправими за природата, до момента в който някой не заплати за вредите, няма да има поука, отново ще се хвърлят фасове безконтролно, споделят потърпевшите от Ощава.

И е по този начин, тъй като горските пресметнаха, че ще са нужни цели 50 години,за да порасне още веднъж такава гора, каквато изгоря за 6 дни в огъня.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР