Хора от Комисията за социално подпомагане минават по домовете, виждат

...
Хора от Комисията за социално подпомагане минават по домовете, виждат
Коментари Харесай

Хората, пострадали от наводненията, ще получат по половин минимална заплата


Хора от Комисията за обществено подкрепяне минават по домовете, виждат кои хора са бедстващи от наводненията и им се дава половин минимална заплата, с цел да посрещнат потребностите си. Това заяви на брифинг регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев.

Първият стадий на справяне със обстановката с наводненията бяха избавителните действия. Нямаме нито един умрял, нито един потърпевш. Той добави, че са употребявани два хеликоптера и лодки за евакуация на бедстващите.

Ангел Стоев благодари и на Софийска община, която е изпратила три доста добре оборудвани и готови екипи, които са избавили най-малко половината от бедстващите в Пловдивска област.

Вторият стадий е обвързван с обгрижване на избавените и евакуирани хора.

Ангел Стоев благодари на управлението на БЧК-Пловдив, което е направило доста във връзка с обгрижването.

65 индивида са били настанени в кметството на село Слатина, 15 индивида в кметството на село Каравелово, в болничното заведение са настанени 6 души.

БЧК е обезпечил вода, защото водоснабдяването е прекратено.

Голяма част от избавените са настанени при техни родственици и познати и все още няма бедстващи, добави регионалният шеф на Пловдив.

По думите му сега са при започване на трети стадий – действия, поправки и обеззаразяване, защото има огромна заплаха да плъзнат болести заради насъбраните наноси и дъждовете. По тази причина ръководителите на Агенцията по сигурност на храните и здравната ревизия са на място.

До момента е възобновен мостът сред село Богдан, което беше към село Московец и оттова има изход. И двете елементи на селото към този момент имат връзка със света.

Работи се и за създаване на краткотрайни мостове, добави Ангел Стоев.

Очаква се възобновяване на моста сред Дъбене и Войнягово.

„ Докарахме много техника, част от нея към момента не можем да използваме, тъй като на някои места има течаща вода и тя би трябвало да се оттече, с цел да влезе техниката, а на други места има тиня и техниката може да затъне “, изясни регионалният шеф на Пловдив.

В село Каравелово сега работят 4 фадроми, 9 самосвала, 2 верижни багера, един камион с щипка, 60 доброволци и 60 боеца с 5 резачки.

В село Богдан има 4 фадроми, 2 самосвала, един верижен екскаватор, 20 доброволци, до доскоро е имало 40 боеца с 3 резачки, а в този момент са отишли още 50 боеца.

В село Слатина има 3 багера, два самосвала, два камиона с щипки, 40 боеца с спомагателен екскаватор и 4 резачки.

Очаква се на следващия ден да дойде спомагателна техника, която да се включи във възобновяване.

Втората комисия оглежда вредите по къщите и инфраструктурата. Ще се създадат протоколи, ще бъдат оценени вредите и ще се направи сметка за тези обекти, които би трябвало да бъдат възобновени.

Министър Демерджиев е уверил, че ще свика незабавно комисията, откакто са подготвени протоколите.

Към момента има проблем и с водоснабдяването. Има освен прекратени водопроводи, само че и разрушени водохващания. За момента управляващите приканват хората да не употребяват водата от чешмите.

Загиналите животни по дворовете ще бъдат събрани и унищожени по подобаващия метод. Има сделка с екарисажа в Стара Загора, който да поеме част от животните. Независимо дали животните са регистрирани или не са, страната ще се погрижи за всички, увериха управляващите.

Министерството на земеделието е провело проучване на дигите и се работи по подсилване на слабите им места, стана ясно още от брифинга.

Земеделците, чиито трайни насаждения са ударени от дъждовете, не би трябвало да се тормозят. Те имат 10 дни да подадат своите заявки за унищожените ниви, след което министерството ще възвърне разноските.

Има основана организация за запазване на парцелите на хората, които живеят отвън тях, тъй като са негодни за обитаване. Ако някой счита да мародерства да знае, че няма да му се отдаде, съобщи Ангел Стоев.

На брифинга стана ясно още, че данните от инспекциите не удостоверяват поголовни сечи в района.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР