Хора, които нямат филологическо образование всяка година внасят законопроекти за

...
Хора, които нямат филологическо образование всяка година внасят законопроекти за
Коментари Харесай

Експерт: Езикът не е нещо, което може да оковем със закон

" Хора, които нямат филологическо обучение всяка година внасят законопроекти за езика. Езикът не е нещо, което може да оковем със закон, той се развива без значение от нас и нашата воля и тази на кабинетните езиковеди. " Това сподели преподавателят в Софийски университет Надежда Сталянова.
Според нея езикът не може да се канализира посредством закон, " не може да има и езикови служители на реда. "
По думите на Сталянова " не е значителният проблем дали ще напишем къса или цялостна форма, огромният проблем на грамотността е различен - тя е нежелана в обществото. Младите хора нямат усета за това по какъв начин се приказва в другата обстановка. Хора от администрация не ги тормози, че не може да напишат един документ грамотно. Нашето общество е отговорно, че ние всички демонстрираме безкрайна толерантност към неграмотността, тъй че обвинителния пръст не е към учителите. Езикът не се нуждае от промени, ние би трябвало да погледнем себе си да работим над себе си. "
Според писателя Елена Алексиева да има закон за езика е все едно да направи закон за градушките. Според нея предлагането стартира да реализира своите популистки цели.
" Не може да вържем езика, да го насочваме, само че не трябва да забравяме нещо, което е същината- бедният, страдащият език е проекция на една бедна и страдаща душeвност, а тя отразява безпаричен и измъчен прочувствен живот, оскъдно мислене и психика ", добави още Алексиева пред Българска национална телевизия.
По думите ѝ " казусът е в предходното потомство, поколението на родителите ни, тъй като поколението на нашите родители без значение с какво се занимаваха, пишеха и се показваха напълно грамотно, без значение къде са израсли и какво са учили. Езикът не е нещо друго от нас, би трябвало да стартираме с уважението към него. "
Припомняме, че преди дни " Обединени патриоти " предложиха да има Закон за запазване на българския език. По-късно се заприказва и за " езикова полиция. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР